Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада покренула развојни модел ради отварања нових радних мјеста и подизања стандарда грађана путем држављанства за улагање у развој

Služba za odnose s javnošću
Влада Црне Горе донијела је данас Одлуку о критеријумима, начину и поступку избора лица које може стећи црногорско држављанство пријемом ради реализације посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе као развојни модел ради отварања нових радних мјеста и подизања стандарда грађана.

„Одлука Владе донијета је са циљем даљег убрзања економског развоја Црне Горе, са циљем привлачења инвестиција које ће донијети нове туристичке, пољопривредне и прерађивачке капацитете и нова радна мјеста и у коначном виши квалитет живота и животни стандард наших грађана“ – рекао је потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић на конференцији за медије одржаној након сједнице Владе.

Потпредсједник Владе је прецизирао да је економско држављанство одавно препознато у бројним високоразвијеним земљама широм свијета као важан инструмент и подршка укупној политици привлачења страних директних инвестиција и креирању конкурентног инвестиционог оквира на врло захтјевном глобалном тржишту.

„Овом Одлуком интензивираћемо реализацију развојних пројеката и омогућити бржи развој и мање развијеним општинама. Овај програм представља одговор на реалне потребе наше економије и потребу њене диверзификације. Због тога је посебан квалитет ове Одлуке у отварању могућности за реализацију развојних пројеката у више сектора – туризму, пољопривреди и прерађивачкој индустрији. Такође, ова Одлука је и израз наше одлучне намјере да реализујемо развојне пројекте на укупном подручју Црне Горе, дакле и на сјеверу и на југу“ – рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић.

Влада Црне Горе, рекао је потпредсједник, овако конципираним програмом економског држављанства и овом Одлуком, на половини свог мандата, поново потврђује да је, у циљу развоја, спремна креирати захтјевне програме, у складу са конкурентним глобалним инвестиционим тржиштем.

„Реализацијом ових циљева, поред наше кључне унутрашње потребе – динамичног економског развоја, уједно испуњавамо и захтјевне економске критеријуме из наше европске агенде. Мјера наше унутрашње потребе је најбоље исказана кроз чињеницу да је Црна Гора, у овом тренутку, на нивоу од 46% просјека развијености Европске уније. Ми морамо стандард наших грађана што брже, и што ближе довести до нивоа европског стандарда. Због тога не смијемо губити вријеме одлагањем одлука, каква је и ова, које су корисне и потребне и које стварају услове за бољи живот грађана Црне Горе, посебно оним у мање развијеним подручјима“ – рекао је на конференцији за медије потпредсједник Владе Црне Горе.

Говорећи о процесу припреме Одлуке потпредсједник Симовић је рекао да је претходио искрени и отворени дијалог са нашим европским партнерима.

„Било је и одређених резерви, додатних упита, да ли ћемо бити спремни да овако одважан корак спроведемо на исправан начин – како су то урадиле чланице ЕУ које имају сличне програме, не угрожавајући наш европски пут и постизање циљева Уније. У коначном, разумјели смо став наших ЕУ партнера да Црна Гора треба да искористи своја искључива права за давање држављанства, у духу искрене сарадње и да се уздржи од сваке мјере која би могла угрозити постављене циљеве Уније. То су управо и наше намјере! Овакав концепт Одлуке и овако дефинисана имплементација програма, израз су управо Владине искрене сарадње, намјере и одговорности, као и потпуне уздржаности од сваке мјере која би могла угрозити даљи интеграциони пут Црне Горе и циљеве саме Европске уније“ – рекао је потпредсједник Владе Милутин Симовић на конференцији за медије.
                                                                                                                                                  
Služba za odnose s javnošćuМинистар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић посјаснио је јавности критеријуме за избор развојних пројеката и услове које треба да задовоље апликанти као и процедуру.

„Програм је осмишљен да траје одређено вријеме, ограничен је на додјелу држављанства Црне Горе по највише 2.000 захтјева. Новац добијен на овај начин биће усмјерен искључиво у развој. У поступку је обезбијеђена највећа могућа транспарентност“ – рекао је министар Радуловић.

Он је прецизирао да држава Црна Гора бира по највишим критеријумима посебне агенте за посредовање и за провјеру међународне подобности апликанта и издаје им годишње лиценце те и да апликанти подносе захтјеве посредством агента који је претходно закључио уговор са државом Црном Гором.

Говорећи о критеријумима за пројекте у које треба улагати, у области туризма министар је рекао да су то хотели или мјешовити туристички комплекси и то у Приморском региону и Главном граду Подгорици: са најмање пет звјездица, најмање 60 смјештајних јединица, минималне инвестиције 15.000.000 еура и најмање 80 новозапослених. У Сјеверном и Централном региону, изузев Главног града Подгорице, критеријуми су: хотел или мјешовити туристички комплекс са најмање четири звјездице, најмање 35 смјештајних јединица, минималне инвестиције од пет милиона еура и најмање 25 новозапослених.

Апликанти морају задовољити критеријуме полагања на рачун државе Црне Горе 450.000 еура у Приморском региону и Подгорици, односно 250.000 еура у Сјеверном региону и Централном региону осим Подгорице као и 100.000 еура намијењених мање развијеним подручјима. Поред тога, апликант мора да положи 15.000 еура за апликацију за себе, по 10.000 еура за највише четири члана породице, и по 50.000 еура за сваког наредног члана породице прецизирао је министар одрживог развоја и туризма.

Одговарајући на питање новинара министар Радуловић је рекао да не види ни један разлог да имена инвеститора који улагањем буду остварили право на држављанство Црне Горе не буду доступна јавности.
        
    
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
        
    
     
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?