Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић у Риму: Сви заједно да градимо друштво отпорно на ризике од катастрофа

Објављено: 22.11.2018. 23:59 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић учествовао је данас на Европском форуму о смањењу ризика од катастрофа (ЕФДРР) у Риму, који организују Влада Републике Италије и Канцеларија Уједињених нација за смањење ризика од катастрофа, а коју је отворио предсједник Владе Италије, Ђузепе Конте.






MUPОбраћајући се високим званицама, министар Нухоџић је информисао да је Црна Гора усвојила Стратегију за смањење ризика од катастрофа са Динамичким планом за период 2018-2023. године, који је јасно дефинисао обавезе свих субјеката у систему на пољу превентивних мјера, оперативних активности и институционалних капацитета. Као приоритет за наредни период, истакао је израду Националне процјене ризика за све врсте хазарда, израду стратегија за смањење ризика од катастрофа и процјена ризика на локалном нивоу, успостављање базе података о губицима и штетама од катастрофа, јачање постојећих и изградњу нових капацитета за одговор на природне и техничко-технолошке непогоде. Министар Нухоџић је посебно указао на значај међународне сарадње. „Неопходно је да у континуитету улажемо напоре на унапређењу механизама сарадње и синергијског дјеловања, како би побољшали превенцију. Сви заједно морамо да радимо на отпорности заједнице и друштва на ризике од катастрофа, а за то нам је потребно снажно партнерство. Смањењем ризика можемо спасити многе животе“, рекао је министар.

Током учешћа на Форуму, министар Нухоџић  се састао са специјалном представницом Генералног секретара Уједињених нација за смањење ризика од катастрофа, Мами Мизутори и са националним координатором за послове цивилне заштите у Влади Републике Италије, Анђелом Борелијем.

Позитивно су оцијењене активности које Министарство унутрашњих послова и Влада Црне Горе спроводе у правцу јачања капацитета за супротстављање ризицима од катастрофа. Потврђена је спремност за наставак пружања подршке Црној Гори, кроз даљу едукацију припадника система заштите и спашавања и експертску помоћ при изради релевантних докумената. Заједнички је констатована досадашња квалитетна сарадња у имплементацији бројних пројеката у области ванредних ситуација, уз спремност на даље интензивирање сарадње.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА 

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?