Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уклањање архитектонских баријера на објектима у јавној употреби

Објављено: 19.11.2018. 16:33 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Округли сто на тему „Уклањање архитектонских баријера на објектима у јавној употреби” одржан је у уторак, 13. новембра у Бару. Округлом столи, чији је организатор Министарство одрживог развоја и туризма, присуствовали су и представници општина Херцег Нови, Котор, Тиват, Улцињ и Будва.

Такође, други Округли сто на ову тему одржан је у Рожајама у петак, 16. новембра, а њему су присуствовали и представници општина Беране, Петњица, Андријевица, Плав, Гусиње и Бијело Поље.

Састанцима су присуствовале старјешине органа локалних управа надлежних за послове уређења простора и изградњу објеката са сарадницима, као и представници НВО сектора на локалном нивоу које се баве питањима лица са инвалидитетом. Главне теме биле су активности које су локалне управе предузеле у циљу уклањања архитектонских баријера на објектима у јавној употреби у претходном периоду, са посебним акцентом на активностима у току 2018. године, као и о активностима које се планирају за наредни период. Констатовано је да је већина општина урадила Анализу објеката у јавној употреби са аспекта приступачности. Општине Котор и Улцињ нису урадиле предметну анализу, а коју су, сходно Акционом плану Стратегије за интеграцију лица са инвалидитетом биле у обавези да ураде. Општина Тиват је једна од најприступачнијих општина на југу, захваљујући чињеници да је већина објеката у јавној употреби новијег датума, и да су, сходно томе, испоштовани стандарди приступачности приликом грађења. Ипак, у тој општини, као и у другим локалним управама потребно је буџетом за наредну годину планирати намјенска средства за повећање приступачности објеката. Реализацијом опредијељених средстава предузеле би се активности како би објекти у јавној употреби, у што већем степену били приступачни за лица са инвалидитетом. Такође, једна од тема Округлог стола била је и сарадња државних и локалних институција као и сарадња са НВО које се баве питањима лица са инвалидитетом.

Закључено је да постоји позитиван помак у овој области, али и да је потребно наставити са активностима у циљу доношења Акционих планова и реализације истих, како би се објекти у јавној употреби учинили приступачним за лица са инвалидитетом и на тај начин омогућило да се сви, без икакве дискриминације по основу инвалидности, препознају као пуноправни чланови заједнице.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?