Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Округли сто на тему „Уклањање архитектонских баријера на објектима у јавној употреби” одржан на Цетињу

Објављено: 22.11.2018. 16:37 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Трећи Округли сто на тему „Уклањање архитектонских баријера на објектима у јавној употреби“, уу организацији Министарства одрживог развоја и туризма, одржан је у уторак 20. Новембра на Цетињу. Поред представника Министарства и Пријестонице, Округлом столу присуствовали су и представници Главног града Подгорице и општина Мојковац, Даниловград и Колашин. Такође, присуствовали су и представници НВО које се баве питањима лица са инвалидитетом: Удружење младих са хендикепом Црне Горе, Удружење параплегичара Црне Горе, Савез слијепих и НВО „Срце” из Мојковца.

Након уводног дијела који су имали представника Министарства, представници локалних управа су саопштили које су активности спроведене на локалном нивоу током 2018. и које су планиране за 2019. годину. Представници Пријестонице Цетиње истакли су да је урађен Акциони план за ОСИ и да зграда локалне управе има приступну рампу на главном улазу. У приземљу је прилагођен грађански биро, али није омогућено кретање по спратовима гдје се налазе бројни органи локалне управе. Већина објеката у јавној употреби у Пријестоници и даље је неприступачна.

Израда Акционог плана у Општини Колашин је у фази Нацрта. Објекти у јавној употреби на локалном нивоу дјелимично су прилагодјени. Општина Мојковац у 2019. години планира израду Локалног акционог плана за прилагођавање објеката у јавној употреби лицима са инвалидитетом као и израду приступних рампи за пјесачку стазу у спортској зони. Такође, планирано је прилагодјаванје раскрсница и пјесачких прелаза особома са инвалидитетом у самом центру града. У Општини Даниловград приводе се крају радови на постављању рампе на згради општине, а у наредном периоду планирана је реконструкција тротоара, раскрсница и тргова.

У Главном граду, зграда градског парламента је приступачна за ОСИ и доступне су све шалтерске службе. Урадиће се идејни и пројекат за плато око аутобуске станице, за шеталисте око обала ријека Мораче и Рибнице као и за Градски стадион (источна трибина) и пословни простор „Беко“.

Представници НВО сектора истакли су да, поред приступних рампи, које су само један од елемената приступачности објектима, треба обратити пажњу и на тактилне стазе водиље, звучну сигнализацију и натписе на Брајевом писму. Такође, инсистирали су да јавни превозници имају на располагању одређени број аутобуса који би били доступни лицима са инвалидитетом и да је потребно поставити више семафора са звучном и свјетлосном сигнализацијом у граду.

На крају, закључено је да постоји позитиван помак у овој области, као и да је потребно наставити са активностима у циљу доношења Акционих планова и реализације истих, како би се објекти у јавној употреби учинили приступачним за лица са инвалидитетом.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?