Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Пресуде Европског суда су увијек корист за Црну Гору

Објављено: 23.11.2018. 20:31 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                             
      
Пресуде Европског суда за људска права у односу на Црну Гору представљају праву ризницу правног знања које нас усмјерава и освјетљава правце у којима треба развијати црногорски правни поредак, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин.

Свака пресуда Европског суда за људска права којом је утврђена повреда неких од људских права и слобода је у корист Црне Горе, јер нам помаже да спознајући сопствене слабости унутар нашег правног система те слабости уклањамо и развијамо свој правни систем у корист наших грађана, нагласио је потпредсједник Пажин.

У уводном обраћању на конференцији Врховног суда и АИРЕ центра из Лондона на тему извршења пресуда Европског суда за људска права у односу на Црну Гору данас у Подгорици, потпредсјеник Пажин је оцијенио да је широки друштвени консезус о потреби прихватања и поштовања људских права и слобода неопходан услов европске перспективе Црне Горе.

Нагласио је да су вриједности Савјета Европе, најстарије паневропске међународне организације, попут истинске демократије, људских права и слобода и владавне права, заправо израз заједничког европског идентитета 47 држава чланица Савјета Европе. „Правно рухо европском идентитету даје пракса Европског суда за људска права, којег још називамо и савјешћу Европе уједињене у различитостима,“ навео је потпредсједник Пажин, додајући да управо пракса Европског суда за људска права представља данас европски правни поредак.

Služba za odnose s javnošćuУказао је да право пројединца да пред Европским судом затражи заштиту својих људских права и слобода, утврђено чланом 34 Европске конвенције о људским правима, увело револуционарну новину у међународне односе и међународно право, јер је тиме грађанин, појединац, по први пут постао субјект међународног права. „Не само да је грађанин, појединац, субјект међународног права, него је он постао у процесном смислу пред Европским судом равноправан са најбогатијом од држава, са најснажнијом од влада.“

Оцијенио је да, у том контексту, Анализа пресуда Европског суда за људска права у односу на Црну Гору, коју су припремили Врховни суд Црне Горе и Канцеларија заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права, драгоцјен документ. „Користим прилику да се захвалим и честитам ауторима на преданом раду у којем су показали не само добро познавање праксе Европског суда, него и националног права. Не смијемо ни у једном тренутку заборавити да је само на добро познавање националног права могуће калемити међународне правне стандарде, не и обрнуто,“ закључио је Потпредсједник.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?