Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уклонити административне баријере у корист помораца и поморске привреде

Објављено: 27.11.2018. 15:58 Аутор: МСП

Министар Осман Нурковић и Државни секретар у министарству саобраћаја и поморства Муамер Хајдарпашић сусрели су се са Амбасадором Републике Италије Луком Зелиолием како би разговарали о темама из области поморства.

На почетку сусрета министар Нурковић се кратко осврнуо на досадашњу добру праксу брзог рјешавања тема  из ресора саобраћаја са италијанском амбасадом, али подсјетио и на споразуме које Црна Гора и Италија имају, као и на раније иницијативе везане за међународне споразуме између двије државе доминатно из области поморства.

Као приоритена тема у овом тренутку, истакао је Нурковић, намеће се статус црногорских помораца и ангажовање у италијанским бродарским компанијама. Ово је један од приоритета за црногорску администрацију, а резултат је разговора са представницима  Уније помораца, нагласио је министар саобраћаја.

 “Црногорски поморци су изузетно важни за нашу економију (око 7 000 помораца) и неопходно је да брзо реагујемо како би у области њиховог запошљавања пружили неопходну подршку и олакшали комплексне административне процедуре.” -истиче Нурковић  

Државни секретар Муамер Хајдарпашић је указао на чињеницу да постојећи билатерални споразум о признавању поморских овлашћења помораца између Црне Горе и Републике Италије треба ставити ван снаге потписивањем новог Споразума који ће у потпуности имплементирати последње захтјеве СТЦW конвенције и испоштовати одлуку Европске комисије којом је Црна Гора препозната као држава адекватне обуке, образовања и сертификације помораца.

Хајдарпашић  је информисао италијанског амбасадора да је Црна Гора од марта 2017. године званично члан “Бијеле листе” и иницирао наредне кораке како би се ревидирао постојећи Споразум и избјегле непотребне процедуре.

Амбасадор Зелиоли се сложио да је потребно размотрити све аспекте ове ситуације и напоменуо да је брза реакција важна, те захвалио званичницима министарства саобраћаја на детаљној информацији. Свакако треба размотрити постојећи споразум и рјешења која сада нуди.

Друга тема такође из области поморства је раније покретана иницијатива за потписивање Споразума о трагању и спашавању. Имајућу у виду да су Црна Гора и Италија сусједне земље постоји много разлога да овакав споразум ускоро буде конципиран и евентуално потписан. Чињеница да су обије земље НАТО иде у прилог овој иницијативи.

Амбасадор Лука Зелиоли је на крају сусрета поздравио иницијативе ресора саобраћаја, које ће како је истакао што прије рјешавати и процесуирати ка италијанском министарству саобраћаја.

 Министарство саобраћаја и поморства 

Служба за односе с јавношћу и протокол

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?