Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ukloniti administrativne barijere u korist pomoraca i pomorske privrede

Objavljeno: 27.11.2018. 15:58 Autor: MSP

Ministar Osman Nurković i Državni sekretar u ministarstvu saobraćaja i pomorstva Muamer Hajdarpašić susreli su se sa Ambasadorom Republike Italije Lukom Zelioliem kako bi razgovarali o temama iz oblasti pomorstva.

Na početku susreta ministar Nurković se kratko osvrnuo na dosadašnju dobru praksu brzog rješavanja tema  iz resora saobraćaja sa italijanskom ambasadom, ali podsjetio i na sporazume koje Crna Gora i Italija imaju, kao i na ranije inicijative vezane za međunarodne sporazume između dvije države dominatno iz oblasti pomorstva.

Kao prioritena tema u ovom trenutku, istakao je Nurković, nameće se status crnogorskih pomoraca i angažovanje u italijanskim brodarskim kompanijama. Ovo je jedan od prioriteta za crnogorsku administraciju, a rezultat je razgovora sa predstavnicima  Unije pomoraca, naglasio je ministar saobraćaja.

 “Crnogorski pomorci su izuzetno važni za našu ekonomiju (oko 7 000 pomoraca) i neophodno je da brzo reagujemo kako bi u oblasti njihovog zapošljavanja pružili neophodnu podršku i olakšali kompleksne administrativne procedure.” -ističe Nurković  

Državni sekretar Muamer Hajdarpašić je ukazao na činjenicu da postojeći bilateralni sporazum o priznavanju pomorskih ovlašćenja pomoraca između Crne Gore i Republike Italije treba staviti van snage potpisivanjem novog Sporazuma koji će u potpunosti implementirati poslednje zahtjeve STCW konvencije i ispoštovati odluku Evropske komisije kojom je Crna Gora prepoznata kao država adekvatne obuke, obrazovanja i sertifikacije pomoraca.

Hajdarpašić  je informisao italijanskog ambasadora da je Crna Gora od marta 2017. godine zvanično član “Bijele liste” i inicirao naredne korake kako bi se revidirao postojeći Sporazum i izbjegle nepotrebne procedure.

Ambasador Zelioli se složio da je potrebno razmotriti sve aspekte ove situacije i napomenuo da je brza reakcija važna, te zahvalio zvaničnicima ministarstva saobraćaja na detaljnoj informaciji. Svakako treba razmotriti postojeći sporazum i rješenja koja sada nudi.

Druga tema takođe iz oblasti pomorstva je ranije pokretana inicijativa za potpisivanje Sporazuma o traganju i spašavanju. Imajuću u vidu da su Crna Gora i Italija susjedne zemlje postoji mnogo razloga da ovakav sporazum uskoro bude koncipiran i eventualno potpisan. Činjenica da su obije zemlje NATO ide u prilog ovoj inicijativi.

Ambasador Luka Zelioli je na kraju susreta pozdravio inicijative resora saobraćaja, koje će kako je istakao što prije rješavati i procesuirati ka italijanskom ministarstvu saobraćaja.

 Ministarstvo saobraćaja i pomorstva 

Služba za odnose s javnošću i protokol

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?