Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Државни секретар Драган Пејановић у Софији: Црна Гора наставља да јача регионалну сарадњу у области борбе против корупције

Објављено: 27.11.2018. 16:17 Аутор: МУП
Министарство унутрашњих послова и Управа полиције препознају борбу против корупције и јачање интегритета полицијских службеника као приоритет у свом раду и наставиће да активно учествују у регионалним антикоруптивним иницијативама и пројектима, поручио је државни секретар у МУП-у Драган Пејановић на јучерашњем Регионалном форуму министарстава одговорних за унутрашње послове у вези са борбом против унутрашње корупције у Софији.

Борби против унутрашње корупције посвећује се велика пажња, како на нормативном, тако и на оперативном плану, казао је Пејановић, подсјећајући да је Министарство унутрашњих послова 2014.године израдило и усвојило План интегритета, који садржи мјере превенције и отклањања могућности за настанак и развој различитих облика коруптивног понашања. У циљу интензивирања реформи у овој области, предвиђене су мјере за праћење спровођења Плана интегритета, јачање административних и техничких капацитета Одјељења за унутрашњу контролу полиције, као и обуке на тему јачања интегритета и поштовања Кодекса полицијске етике, саопштио је државни секретар.

Корупција се као феномен не може посматрати изоловано, нарочито узимајући у обзир да многе криминалне групе користе корупцију као стратегију за лакше спровођење криминалних радњи, казао је Пејановић, додајући да су досадашњи резултати у сузбијању коруптивних дјела охрабрујући, те да је потребно наставити борбу против ове пријетње, са фокусом на превенцији, откривању и расвјетљавању кривичних дјела са елементима корупције, како у Управи полиције, тако и у другим органима.

Имајући у виду да корупција као и организовани криминал и други безбједносни изазови захтијевају регионални и мултилатерални приступ, што је препознато и у недавно усвојеној Софијској декларацији, Министарство унутрашњих послова Црне Горе подржава јачање оперативне сарадње и размјене информација у борби против унутрашње корупције у оквиру министарстава одговорних за унутрашње послове и полицијских структура у региону.

Црна Гора је одлучна и упорна у борби против корупције и свих видова криминала и поуздан је партнер својим сусједима, али и релевантним међународним организацијама, како би уједињеним снагама сузбили корупцију на свим нивоима и афирмисали вриједности на којима се темељи европска заједница, закључио је државни секретар Пејановић.

На форуму је заједнички оцијењено да су све земље Западног Балкана посвећене изградњи сопствених капацитета у циљу адекватне борбе против корупције. Такође је истакнут значај постојећих регионалних иницијатива и платформи које се баве овом проблематиком и изражено увјерење да ће се наставити квалитетна регионална сарадња.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?