Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: У првој половини 2018. више него дупло повећане директне инвестиције из држава НАТО-а у ЦГ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
      
   
                                              
Прелиминарни подаци показују да су директне стране инвестиције из држава чланица НАТО-а у Црну Гору у првих шест мјесеци ове године у односу на исти период прошле године порасле за 118,8% (или 273 милиона еура номинално) што је више него дупло, док је број туриста из држава чланица који су посјетили Црну Гору виши за 25% (или 130.000 више гостију међу укупних 650.000) – рекао је предсједник Владе Душко Марковић данас у Скупштини на Премијерском сату одговарајући на питање Посланичког клуба Демократске партије социјалиста.

„Ови подаци најбоље свједоче да су наша очекивања била оправдана, и потврђују чињеницу да је партнерство с најмоћнијим државама данашњице најбоља гаранција пословног и инвестиционог амбијента“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе је рекао да упркос снажном расту инвестиција из ових држава, економске ефекте очекујемо у дужем периоду уз још веће инвестиције, и то не само из држава чланица НАТО-а, него и из других земаља које тразе сигурну и безбједну дестинацију за свој капитал.

„Уосталом, свједоци смо свакодневног интересовања реномираних свјетских компанија за улагања у области туризма, енергетике, пољопривреде и других развојних грана. Такође, ефекти НАТО чланства могу се мјерити и кроз побољшање међународног рејтинга код међународних финансијских институција и инвестиционих фондова, што би посредно могло утицати и на остваривање повољнијих услова задуживања на међународном финансијском тржишту. Због свега тога је Моодy’с прије два мјесеца побољшао изгледе црногорске привреде из стабилних у позитивне“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је рекао да је чланство у НАТО-у велика шанса и за нашу привреду.

„Подсјетићу вас да додјелом НАТО кода црногорски привредници имају могућност да своје производе и услуге пласирају на тржиште држава чланица, и да буду добављачи за НАТО потребе. На НАТО тендерима 80 одсто послова добијају мала и средња предузећа. То је одлична прилика да црногорске компаније постану дио глобалног тржишта. А на захтјев привреде већ до сада додијељен је 177 НАТО код, што значи да црногорски производи већ могу учествовати на тендерима за снабдијевање Сјеверно-атлантског савеза. Међу њима су кодови за намјенску индустрију као што је производња оружја, али и робе широке потрошње и прехрамбени производи. Највећу корист од овог процеса за сада је имала управо намјенска индустрија, пољопривреда, затим агенције које пружају лучке и шпедитерске услуге, организатори аранжмана конгресног туризма, софтверске фирме и друге. Навешћу само неке од произвођача који су имали ову шансу: Тара из Мојковца, Плантаже, Франца-Месопромет, Полиеx, Мартеx али и многи други. Нашој привреди су потребни стручњаци и могућности запошљавања и стажирања у структурама и специјализованим агенцијама Алијансе. Наши млади студенти су у могућности да додатно унаприједе своја знања кроз програме у различитим областима, а затим да стечена знања и вјештине примјене у својој будућој професији у Црној Гори. Све што сам рекао потврђује да је управо наше опредјељење за чланством у НАТО, поред примарно политичког значаја довело до позитивног економског ефекта за који с правом очекујемо да ће се још снажније наставити и у наредном периоду“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату одговарајући на питање Посланичког клуба ДПС-а

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?