Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана радионица „Осигурање приступачности ИКТ технологијама, е-приступачност WEB и ТВ-видео приступачност

Објављено: 27.11.2018. 19:53 Аутор: МЈУ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Радионица „Осигурање приступачности информационо-комуникационим технологијама/е-приступачности WEB и ТВ/видео приступачност“ одржана је данас у организацији Министарства јавне управе и Агенције за електронске медије Црне Горе. 

У уводном дијелу говорили су министарка јавне управе, Сузана Прибиловић и директор Агенције за електронске медије Црне Горе , Абаз Бели Џафић.

Министарка Прибиловић, је подсјетила да је Црна Гора потписница Конвенције Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом, наводећи да је обавеза да се примјењује принцип једнакости у приступу информацијама и комуникацијама. 

„Иако је Црна Гора потписница ове Конвенције, желим да вјерујем да смо као појединци спремни да учинимо све што је у нашој моћи да, у свим сегментима друштва, покажемо да је једнакост свих, као и борба против свих облика дискриминације, уткана у наше традиционално друштво“, казала је Прибиловић.

Она је казала да информационо комуникационе технологије мијењају наш свијет, мијењају сваког појединца, његове навике, начин рада и живота, дружења и заправо схватања свијета који га окружује. „Самим тим, приступачност Интернету и информацијама које нуди постале су извор сазнања за све, али нарочито за особе са инвалидитетом, којима овај вид комуникације са спољним свијетом понекад представља најчешћи облик интеракције са другим људима и институцијама“, истакла је министарка Прибиловић.

„Наша обавеза је да препознамо ову област у прописима који се баве електронском комуникацијом грађана и органа јавне управе, нарочито када су у питању интернет сајтови органа јавне управе, као и електронске услуге које ови органи нуде. Са друге стране, наша обавеза је и да свим учесницима онлине заједнице у Црној Гори скренемо пажњу на важност креирања садржаја који ће бити приступачан сваком појединцу. Управо зато смо са Агенцијом за електронске медије организовали ову радионицу, и у госте позвали представник

Регулаторне агенције за комуникације Босне и Херцеговине и Министарства за људска и мањинска права, како би показали да приступ овој теми треба да буде мултидисциплинаран и свеобухватан, истакла је министарка Прибиловић. 
Директор АЕМ-а Абаз Бели Џафић подсјетио је да је у 15 година свог постојања и рада Агенција била ангажована на великом броју различитих пројеката, наводећи да је за све њих је заједничко „што смо се увијек трудили да од резултата нашег рада наше друштво има највише користи“.

„Сматрамо да је одавно дошло вријеме да у дигиталној ери, ери дигиталне телевизије, времену када размишљамо о дигиталном радију, размислимо о томе како можемо да искористимо нове технологије и знања у корист оних који су често у програмима електронских медија неправедно запостављени, како у погледу прилагођености садржаја, тако и у погледу тема које су од значаја или су интересантне за ОСИ“, истакао је Џафић. 

Према његовим ријечима, иако тренутна законска рјешења не дају много простора за дјеловање, у АЕМ-у сматрају да је крајње вријеме да се у медијској сфери у Црној Гори „ствари почну кретати у позитивном смјеру“.

„У склопу својих свакодневних активности, Агенција је у неколико наврата у посљедњих пар година радила истраживања о доступности садржаја у електронским медијима, као и о количини садржаја са тематиком која је од значаја за ОСИ“, подсјетио је Џафић. Он је рекао да у Агенцији нису ни најмање задовољни добијеним резултатима.

„Другим ријечима, заступљеност ових садржаја, као и њихова доступност циљним групама, је испод сваког прихватљивог минимума. Зато смо успоставили сарадњу са Министарством јавне управе, па самим тим се и данашња радионица може сматрати почетком нашег заједничког интензивнијег ангажовања по овим питањима“, рекао је Џафић.

Учесници радионице упознали су се са законодавним, регулаторним и стратешким оквиром за осигурање ИКТ/ е-приступачности, као и стандардима и кључним смјерницама које се односе на web и ТВ/видео приступачност.

Циљ радионице је информисање професионалног кадра и друге заинтересоване јавности у институцијама и организацијама које се баве производњом и креирањем ТВ/видео садржаја, пружаоцима медијских услуга на web порталима, о могућностима пружања услуга доступних особама са инвалидитетом, као и о технологијама које омогућавају особама са инвалидитетом већу доступност и једнак приступ њиховим садржајима. 

Видео: Излагање министарке јавне управе Сузане Прибиловић - Радионица приступачности ИЦТ, е-приступачност WEB и ТВ-видео

Видео: Излагање директора АЕМ-а Абаза Белог Џафића - Радионица приступачности ИЦТ, е-приступачност WEB и ТВ-видео

Видео: Радионица приступачности ИЦТ, е-приступачност WEB и ТВ-видео - кадрови

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?