Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Храповић: Успјешно се лијече неуролошке и неурохируршке болести

Објављено: 23.11.2018. 20:35 Аутор: Министарство здравља
У Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) успјешно се лијечи све већи број неуролошких и неурохируршких болести, рекао је данас министар здравља Кенан Храповић и најавио наставак улагања и увођење нових процедура у овој области.

Он је на стручном скупу Црногорско-Словеначки дани неуронауке подсјетио да је прошло више од пола вијека како је на тлу Црне Горе почео развој неурологије и неурохирургије.

"Стасавањем црногорских љекара, уз несебичну помоћ и сарадњу колега из центара из региона, увођењем нових терапетуских и хируршких процедура, ширила се лепеза дијагностичких и метода лијечења неуролошких и неурохируршких обољења", казао је Храповић.

MZDОн је рекао да се на клиникама за неурологију и неурохиругију, примјеном савремених медицинских достигнића, данас обављају најсложеније дијагностичке, терапеутске и хируршке процедуре.

"На Клиници за неурологију КЦЦГ током ове године хоспитализовано је преко хиљаду пацијената. Први пут ове године изведена је процедура терапијске измјене плазме, као и савремена метода у лијечењу можданог удара - механичка тробмектомија", рекао је Храповић.

Он је најавио наставак улагања и увођење нових процедура у овој области.

"На Клиници за неурохирургију КЦЦГ, током ове године хоспитализовано је преко 1.200 пацијената, унапријеђени су кадровски и технолошки капацитети. Спроводе се процедуре хируршког лијечења обољења нервног система, операције различитих врста тумора мозга и кичмене мождине, као и хирургије периферних живаца, а успјешно су изведене и операције на вратној кичми", казао је Храповић.

Према његовим ријечима, у наредном периоду планирана је реконструкција простора и осавремењавање опреме.

"Перманентном едукацијом, технолошким оспособљавањем и сарадњом са компетентним стручњацима из окружења и шире, убијеђен сам да ћемо створити још боље услове и проширити дијапазон неуролошких и неурохируршких интервенција које ће моћи са успјехом да се изводе у Црној Гори", казао је Храповић.

MZD
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?