Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе на Премијерском сату: Учесници сивог тржишта завлаче руку у џеп грађана, у такве треба да упремо прстом

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
                                       
„Од почетка године, закључно са 23. новембром одузета је акцизна роба у вриједности близу 4,4 милиона еура (€ 4.395.557,34), од чега се највећи дио, око 4,1 милион еура (€ 4.113.122,63) односи на цигарете. Ово је заједнички резултат Управе полиције и Управе царина, али и Државног тужилаштва“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић данас на Премијерском сату.

Одговарајући на питање Клуба посланика Социјалдемократа и Либералне партије Црне Горе о мјерама које Влада предузима у борби против сиве економије предсједник Владе је рекао да су кроз заједничке и појачане контроле Управе за инспекцијске послове, Пореске управе и Управе царина изречене новчане казне у вриједности од преко 4 милиона еура (€ 4.289.544), да је издато 12.450 прекршајних налога, и да је стављена ван промета роба у вриједности од скоро 250 хиљада еура (€ 247.935,06).

„Такође, успостављен је мониторинг издатих радних дозвола за странце, па се проценат странаца пријављених на обавезно социјално осигурање, према подацима Пореске управе, кретао и до 79% у туристичкој сезони“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе је рекао да је, када је туризам у питању, фокус стављен на контролу пријаве и одјаве туриста, и издавање смјештајних капацитета преко интернет платформи. „Позитивни трендови који су детаљније дати у одговору на питање посланика [Адријана] Вуксановића, најбоље говоре о резултатима предузетих активности“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе је подсјетио да је неформална економија проблем који постоји у цијелом свијету и са којим се боре и најнапреднија друштва. „Према извјештају ММФ-а за 158 земаља свијета, просјечно учешће сиве економије у бруто-друштвеном производу износи 31,9%“ – рекао је премијер.

„Али, то за нас није ни алиби ни утјеха! Нова законска рјешења која се тичу тржишта рада, предстојећа реформа пореске администрације и електронска фискализација, увођење додатних мјера заштите од фалсификовања акцизних маркица, треба додатно да ограниче простор за неформалну економију. Знате да на ову тему пажљиво и редовно слушам наше саговорнике: Привредну комору, Унију послодаваца, синдикате, Савјет страних инвеститора и друге. Сваки приговор добијен од њих, имао је и имаће свој административни слијед који обезбјеђује отклањање баријера и проблема, и елиминацију сиве економије. Такође, са посебном пажњом размотрићемо препоруке Централне банке за економску политику Црне Горе за 2019. годину, као и ревидирање казнене политике, у смислу прогресивног кажњавања за привредна друштва „повратнике“ у казненим дјелима неформалне економије“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је посебно указао на потребу промјене свијести о узимању од државе.

„Све што сам набројао неће опет бити довољно ако до краја не искоријенимо вишедеценијску свијест да од државе само треба узимати. Имам потребу да се једном запитамо од ког новца се финансирају развојни пројекти, капитална инфраструктура, изградња болница и школа, од чега се издвајају средстава за пензије. Сигурно не од нечије добре воље! Учесници сивог тржишта завлаче руку у џеп и пензионерима, и родитељима дјеце која очекују нове вртиће и комфорније учионице. И особама са инвалидитетом и талентованим студентима. Потребно нам је да пробудимо свијест, и да упремо прстом у сваког ко таквим приступом ради против Државе и интереса наших грађана. Ја вјерујем да саопштени подаци довољно говоре о поруци коју Влада шаље: Нема и неће бити ни попустљивости ни селективности! И никога не треба да заварају, или охрабре на избјегавање прописа, лоши примјери који се још увјек провлаче и поред интензивних активности надлежних органа. У овом послу, сви ће доћи на ред!“ – рекао је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?