Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Четврти састанак Управног одбора за Међународни институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ) одржан у ИАЕА, Бечу

Објављено: 27.11.2018. 20:43 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke

Четврти састанак Управног одбора за Међународни институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ) одржан је данас у Међународној агенцији за атомску енергију (ИАЕА) у Бечу, Аустрији.

Учеснике састанка су, испред ИАЕА, поздравили шефови два ИАЕА одсјека, г-дин Дазху Yанг, шеф Одсјека за техничку сарадњу и г-дин Алдо Малаваси, шеф Одсјека за примјену нуклеарних наука.

Захваљујући финансијској подршци Европске комисије у износу од милион еура, СЕЕИИСТ Пројекат започиње сљедећу фазу која подразумјева израду техничке спецификације пројекта, тзв. Припремна фаза. Главне теме састанка су текуће активности на успостављању радних група, које ће бити ангажоване на изради Студије дизајна, а које ће бити смјештене у ЦЕРН-у, Женеви и у ГСИ-ФАИР-у, Дармстадту. На састанку је именован координатор Припремне фазе, др Хорст Wеннингер.
Ministarstvo nauke
По први пут састанак Управног одбора садржи и Отворену сесију, коју су, осим представника ИАЕА, присуствовали и представници Генералног директората за истраживања и иновације Европске комисије, ЦЕРН-а, института ФАИР из Дармстадта и ТИАРА конзорцијума, а што је представљало идеалну прилику да се представи статус СЕЕИИСТ пројекта релевантним међународним организацијама и институцијама.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Славица Милачић, Стална представница Црне Горе при Уједињеним нацијама, ОЕБС-у и другим међународним организацијама у Бечу.

Модератор састанка била је др. Сања Дамјановић, министарка науке и предсједавајућа Управним одбором СЕЕИИСТ пројекта.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) је још током одржавања Научног форума у Трсту у јануару ове године исказала спремност да подржи програм јачања капацитета у оквиру СЕЕИИСТ пројекта, због чега је и настала идеја да управо ова организација буде домаћин састанка Управног одбора. ИАЕА је значајно допринијела и јачању локалних капацитета за СЕСАМЕ пројекат у Јордану. Прва финансијска подршка ИАЕА за програм јачања капацитета очекује се у наредним мјесецима.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?