Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Студенти ФПН посјетили КЕИ

Објављено: 27.11.2018. 21:00 Аутор: КЕИ
Студенти Факултета политичких наука посјетили су данас Канцеларију за европске интеграције и са њеним представницима разговарали о приступању Црне Горе Европској унији, као и предностима и изазовима које тај процес носи.

Са 20 студената Факултета политичких наука разговарали су замјеник главног преговарача Марко Мрдак, савјетница главног преговарача Драгана Марковић и шефица групе за програме са државама чланицама Ана Савјак.

KEI

Представници КЕИ су поручили да студенти представљају дио друштва која додатно мотивише доносиоце одлука, поручивши им да управо и процес интеграције Црне Горе у ЕУ почива на махом младим људима – члановима преговарачких тимова, који су свјесни одговорности и комплексности посла који обављају.

„Данас се на факултету упознајете са актуелним темама у нашој држави и глобалној заједници, као и са политикама Европске уније и вриједностима на којима почива, како бисте сјутра у пракси примијенили оно што изучавате. Дио кадра КЕИ чине управо некадашњи студенти ФПН-а и зато вас охрабрујемо да наставите са образовањем, како бисте сјутра, кад будете грађани Европске уније, дали вриједан допринос црногорској, али и администрацији ЕУ“, поручили су представници КЕИ студентима ФПН-а.

Студенте је занимало која су преговарачка поглавља најизазовнија у процесу преговора, да ли ће Црна Гора чекати друге државе кандидате да би постала ЕУ чланица, као и како могу аплицирати за пројекте који се финансирају кроз програме претприступне подршке (ИПА).

Замјеник главног преговарача је појаснио да су преговори о приступању технички и политички процес и да динамика напретка државе према ЕУ често не зависи само од унутрашњих реформи. Указао је да у овом тренутку највећи изазов, уз поглавља 23 и 24 на којима почива комплетан процес преговора, представља поглавље 27, и то због финансијских обавеза.

Истакао је да ЕУ прима нове чланице по основу индивидуалних заслуга, односно у складу са принципом регате, а да сваки нови циклус проширења доноси нове изазове за земље које стреме чланству.

Марковић је истакла да је формирањем КЕИ у Кабинету предсједника Владе процес преговора подигнут на виши ниво. Студенте је упознала са обавезама и резултатима у захтјевном процесу усклађивања националног законодавства са европским прописима и припреме црногорске верзије правне тековине ЕУ.

KEI

За реформе које Црна Гора спроводи на путу према чланству, како је истакла Савјак, има подршку ЕУ кроз разне програме, како на националном, тако и на нивоу транснационалне сарадње. Додала је да је улога Канцеларије да координише учешће институција и организација у програмима, информише их и пружи им сву подршку и помоћ потребну за аплицирање за пројекте.

KEI

Посјета студената организована је у оквиру пројекта ЕУ4МЕ, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?