Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић одговарао на новинарска питања: Милић да буде доступна правосудним органима; односи Црне Горе и Србије неће бити нарушени

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću




Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић казао је да случај Бранке Милић, оптужене у случају покушаја терористичког напада на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године, неће нарушити односе Црне Горе и Србије.

Одговарајући на питања новинара у Скупштини Црне Горе након Премијерског сата, предсједник Марковић је казао да је Милић затражила уточиште у Амбасади Србије и да они то нијесу очекивали.

„Министарство вањских послова је позвало амбасадора и оставило рок од пар дана да се та објашњења добију. Оно што ја очекујем, оно што очекује судска власт у Црној Гори, је да она буде доступна правосудним органима ради даљег спровођења поступка“, казао је Предсједник и додао да постоје процедуре да се то ријеши по међународним стандардима и уговорима између двије државе.

Резолуција неће продуковати нове диобе у Црној Гори

На питање новинара о томе да ли очекује да ће усвајање Резолуције поводом 100-годишњице „Подгоричке скупштине“ у црногорском Парламенту допринијети помирењу и бољој ситуацији у држави, премијер је казао да она неће продуковати нове диобе у Црној Гори.

„Она ће створити прилику за све у Црној Гори да кажу шта мисле о том датуму и о том догађајају“, казао је Предсједник и додао да ће Декларација помоћи бољем разумијевању тог датуима и тог догађаја са кључним циљем да се то Црној Гори никада више не понови.

Држава стоји иза свог рјешења за цркву на Румији

У одговору на питање о цркви на Румији, предсједник Марковић је рекао да је поступак у току, да је надлежна инспекција добила обавјештење да је наводно извршено рјешење инспекције која ће изаћи на лице мјеста како би се увјерила у оно што је одрађено.

„У сваком случају држава стоји иза свог рјешења“, поручио је Премијер.

Тара није угрожена

Предсједник је одговарао и на питања везано за Тару и изградњу мостова на траси прве дионице аутопута.

„Што се тиче Таре, ради се непримјерној кампањи да прмошћавање Таре на том простору, мостом будућег аутопута и петље Матешево може бити угрожена ријека Тара у дужини од 145 километара и канјон који почиње, а који је под заштитом УНЕСЦО-а, на 50 километара од самих радова“, казао је Предсједник.

Истиче да нема ни помисли да ће ти радови угрозити Тару, те да нема никакве шансе да ће се УНЕСЦО бавити тим питањем. Он је додао да сваке јесени и прољећа Тара меандрира по неколико десетина метара и да је Влада бројним активностима, израдњом обалоутврда, спасила куће и имања у Колашину и Мојковцу.

Подсјетио је и на санацију Јаловишта у Мојковцу које је пријетило биодиверзитету Таре и које је било црна еколошка тачка. Данас је то мјесто, додао је он, зелена оаза, шеталиште, рекреативна зона за грађане Мојковца али и развојни потенцијал. 

„Тара ће опстати оваква каква јесте када се заврши аутопут. Аутопут ће донијети нову вриједност Црној Гори, већи комфор за њене грађане, много више шанси за нашу економију и спасићемо многе животе наших грађана и туриста који долазе у Црну Гору, а морају да прођу кроз Платије“, рекао је премијер Марковић.

Он је позвао НВО да заједно пођу на одлагалиште чврстог отпада на обали ријеке Таре код Мојковца и Колашина те да заједно пронађу начин да се то санира.

22 милиона еура за ремедијацију у Бококоторском заливу

Предсједник Марковић је, говорећи о односу Владе према животној средини, казао и да ових дана тече поступак ремедијације у Бококоторском заливу, на локацији бившег Бродоградилишта Бијела гдје имамо 150 тона грита, од тога 50 тона контаминираног материјала.

„Држава улаже 22 милиона еура да би очистила то подморје и послала поруку да се животном средином бавимо на прави начин, без кампање и скривених агенди и одбране ширих економских и других интереса“, рекао је премијер Марковић.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?