Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нурковић на Глобалној конференцији за развој аеродрома у Хамбургу водио панел на тему концесије аеродрома у Црној Гори

Објављено: 28.11.2018. 16:03 Аутор: МСП

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић учествује на Глобалној конференцији за развој аеродрома у Хамбургу која окупља преко 50 водећих оператера аеродрома, инвеститора, финансијера, авиокомпанија као и преко 500 званичника и стручњака из области ваздушног саобраћаја. Глобална конференција  је прилика за размјену искустава, међусобног умрежавања и стварања идеја које ће унаприједити област цјелокупне авијације, а тема овогодишње конференције (ГАД Wорлд 2018) су трендови у индустрији, финансије, инвестиције, управљање и стратегија аеродрома, приватизација и приватно јавно партнерство.

Првог дана конференције, одржан је панел са кључним актерима за развој авиоиндустрије, почев од оператора аеродрома, авиокомпанија, финансијера, регулатора тржишта и инвеститора. Акценат је стављен на процес приватизације аеродрома и на стање авиоиндустрије у посљедњих 25 година, а било је ријечи и о трендовима у области оптимизације, као и концесионим и инвестиционим моделима за управљање аеродрома.

Представник ЕасyЈет-а, једне од водећих европских нискобуџетних авиокомпанија је говорио о либерализацији тржишта, значају коришћења дигиталних технологија, одрживости система и значају приватизације као модела развоја аеродрома. С друге стране, управни директор АДВ-а (Њемачког удружења аеродрома), Ралф Беисл је искористио прилику да укаже на значај добрих односа између регулатора и авиокомпанија с циљем унапређења нивоа услуге, побољшања ефикасности и смањена трошкова који утичу на путнике.

Поред њих, на панелу су учествовали и Томас Волдбај, извршни директор аеродрома у Копенхагену, Холгер Линквеилер, управни директор АвиАллианце-а као и Артуро Рецио, глобални ко-предсједник за инфраструктуру и некретнине ХСБЦ-ија. Кроз њихову интеракцију учесници су били у могућности да сагледају предности и мане приватизације, а истакнуто је да је битно фокусирати се на вриједност и садржај инвестиција, умањити ризике колико год је то могуће и повећати комерцијалне приходе аеродрома.

Такође, првог дана конференције, министар Нуковић је водио панел на тему концесија аеродрома у Црној Гори, на којем су присуствовали потенцијални понуђачи који су изразили интерес за улагање у пројекат који је од државног значаја, а на панелу су учествовали и високи представници АДП-а, ТАВ-а, Егис-а, даа Интернатионал-а, ГМР аеродрома, Марсељских аеродрома и аеродрома у Милану.

Било је ријечи о потенцијалима које нуди држава Црна Гора с аспеката унапређења туризма и привреде као и побољшања транспортне инфраструктуре. Министар Нурковић је присутне упознао и са плановима који се односе на развој ваздушних лука у Подгорици и Тивту као и тренутним стањем пројекта. Заинтересовани потенцијални понуђачи су имали прилику да у директној комуникацији с министром размијене мишљења, као и да дају коментаре и сугестије везане за Концесиони акт и Уговор о концесији на којима се тренутно ради.

Нурковић је искористио прилику и да искаже задовољство добрим условима за развој бизниса у Црној Гори (стабилна валута, ниски порези на добит, политичка и економска стабилност итд.) као и да захвали присутнима на великом интересовању и учешћу. Поред министра Нурковића, на панелу су учествовали и представници ИФЦ-ија који су консултанти Владе Црне Горе у процесу израде документације везане за концесију аеродрома и будућег спровођења концесије.

Осим министра Нурковић у црногорској делегацији су и представници Министарства саобраћаја и поморства Милица Мићуновић и Билсана Бибић.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?