Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nurković na Globalnoj konferenciji za razvoj aerodroma u Hamburgu vodio panel na temu koncesije aerodroma u Crnoj Gori

Objavljeno: 28.11.2018. 16:03 Autor: MSP

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković učestvuje na Globalnoj konferenciji za razvoj aerodroma u Hamburgu koja okuplja preko 50 vodećih operatera aerodroma, investitora, finansijera, aviokompanija kao i preko 500 zvaničnika i stručnjaka iz oblasti vazdušnog saobraćaja. Globalna konferencija  je prilika za razmjenu iskustava, međusobnog umrežavanja i stvaranja ideja koje će unaprijediti oblast cjelokupne avijacije, a tema ovogodišnje konferencije (GAD World 2018) su trendovi u industriji, finansije, investicije, upravljanje i strategija aerodroma, privatizacija i privatno javno partnerstvo.

Prvog dana konferencije, održan je panel sa ključnim akterima za razvoj avioindustrije, počev od operatora aerodroma, aviokompanija, finansijera, regulatora tržišta i investitora. Akcenat je stavljen na proces privatizacije aerodroma i na stanje avioindustrije u posljednjih 25 godina, a bilo je riječi i o trendovima u oblasti optimizacije, kao i koncesionim i investicionim modelima za upravljanje aerodroma.

Predstavnik EasyJet-a, jedne od vodećih evropskih niskobudžetnih aviokompanija je govorio o liberalizaciji tržišta, značaju korišćenja digitalnih tehnologija, održivosti sistema i značaju privatizacije kao modela razvoja aerodroma. S druge strane, upravni direktor ADV-a (Njemačkog udruženja aerodroma), Ralf Beisl je iskoristio priliku da ukaže na značaj dobrih odnosa između regulatora i aviokompanija s ciljem unapređenja nivoa usluge, poboljšanja efikasnosti i smanjena troškova koji utiču na putnike.

Pored njih, na panelu su učestvovali i Tomas Voldbaj, izvršni direktor aerodroma u Kopenhagenu, Holger Linkveiler, upravni direktor AviAlliance-a kao i Arturo Recio, globalni ko-predsjednik za infrastrukturu i nekretnine HSBC-ija. Kroz njihovu interakciju učesnici su bili u mogućnosti da sagledaju prednosti i mane privatizacije, a istaknuto je da je bitno fokusirati se na vrijednost i sadržaj investicija, umanjiti rizike koliko god je to moguće i povećati komercijalne prihode aerodroma.

Takođe, prvog dana konferencije, ministar Nuković je vodio panel na temu koncesija aerodroma u Crnoj Gori, na kojem su prisustvovali potencijalni ponuđači koji su izrazili interes za ulaganje u projekat koji je od državnog značaja, a na panelu su učestvovali i visoki predstavnici ADP-a, TAV-a, Egis-a, daa International-a, GMR aerodroma, Marseljskih aerodroma i aerodroma u Milanu.

Bilo je riječi o potencijalima koje nudi država Crna Gora s aspekata unapređenja turizma i privrede kao i poboljšanja transportne infrastrukture. Ministar Nurković je prisutne upoznao i sa planovima koji se odnose na razvoj vazdušnih luka u Podgorici i Tivtu kao i trenutnim stanjem projekta. Zainteresovani potencijalni ponuđači su imali priliku da u direktnoj komunikaciji s ministrom razmijene mišljenja, kao i da daju komentare i sugestije vezane za Koncesioni akt i Ugovor o koncesiji na kojima se trenutno radi.

Nurković je iskoristio priliku i da iskaže zadovoljstvo dobrim uslovima za razvoj biznisa u Crnoj Gori (stabilna valuta, niski porezi na dobit, politička i ekonomska stabilnost itd.) kao i da zahvali prisutnima na velikom interesovanju i učešću. Pored ministra Nurkovića, na panelu su učestvovali i predstavnici IFC-ija koji su konsultanti Vlade Crne Gore u procesu izrade dokumentacije vezane za koncesiju aerodroma i budućeg sprovođenja koncesije.

Osim ministra Nurković u crnogorskoj delegaciji su i predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva Milica Mićunović i Bilsana Bibić.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?