Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић на конференцији Међународне агенције за атомску енергију

Објављено: 28.11.2018. 20:03 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 
Министарка науке, др Сања Дамјановић, учествује на Министарској конференцији Међународне агенције за атомску енергију о нуклеарној науци и технологији: “Одговор на текуће и будуће развојне изазове” која се одржава у Бечу данас, 28. и сјутра 29. новембра 2018. године.

У склопу пленарног засиједања, министарка науке се обратила делегатима Конференције из земаља чланица ИАЕА, којима је, у своме Статемент-у представила систем науке и истраживања у Црној Гори са фокусом на актуелне текуће и развојне пројекте које реализује Министарство науке, а посебно регионални пројекат Иницијативе за успостављање Међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ) чији је 4.састанак Управног одбора одржан 27. новембра 2018. године управо у сједишту ИАЕА у Бечу.

Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke

Значајно мјесто у обраћању министарке науке, заузела је и сарадња Црне Горе са Међународном агенцијом за атомску енергију, како у дијелу техничке сарадње и реализације пројеката у оквиру којих се набавља вриједна опрема, измедју осталог и за здравствени систем Црне Горе, тако и у дијелу нуклеарних наука и апликација кроз чије научне и истраживачке пројекте, институције из Црне Горе остварују сарадњу са другим реномираним истраживачким институцијама из земаља чланица ИАЕА.

Подсјетимо, Министарска конференција ИАЕА представља форум на коме учествује преко 1000 регистрованих учесника а статемент-е у пленарном дијелу Конференције дали су шефови делегација 64 земље, међу којима и Сједињених Америчких Држава, Уједињеног краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске, Канаде, Републике Аустрије, Републике Француске, Швајцарске, СР Њемачке и других. Конференција је праћена и панелима, као и поставкама управо модернизованих истраживачких лабораторија ИАЕА у Сајберздорфу и Монаку. Планирано је и усвајање Министарске декларације.

Говор Министарке науке, др Сање Дамјановић, можете преузети овдје.

Министарство науке

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?