Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана едукативна радионица о могућностима повезивања малих произвођача хране са хотелима и ресторанима

Објављено: 28.11.2018. 21:52 Аутор: МПРР

MPRR MPRR

У оквиру сарадње Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Владе Црне Горе у Подгорици је данас одржана радионица с циљем едукације малих пољопривредних произвођача и прерађивача, како би своје производе што лакше пласирали на домаће тржиште, посебно кроз туристичку потрошњу.

Радионица је организована у склопу пројекта “Промовисање одрживих ланаца вредности пољопривредно - прехрамбених производа кроз повезаност са туризмом“, који реализују ФАО и ЕБРД у сарадњи са Министарством пољопривреде и руралног развоја, Министарством одрживог развоја и туризма и Регионалном развојном агенцијом за Бјеласицу Комове и Проклетије.

Подсјећамо да су бројни пољопривредни произвођачи који храну производе на породичним пољопривредним газдинствима током претходне године учествовали у обукама Министарства пољопривреде и руралног развоја кроз пројекат – „Зимска школа“, управо циљем њихове едукације, како би што више произвођача који производе мање количине производа на газдинствима испунило потребне стандарде безбједности хране, као и да им се помогне да унаприједе понуду и наступ на тржишту, посебно кроз туристичку потрошњу. 

Фокус и данашње радионице био је на едукацији и информисању произвођача о прописима које је потребно испоштовати у овој области, посебно када је ријеч о прописима везаним за испуњавање стандарда у производњи, области безбједности хране, затим у дијелу означавања и декларисања, потреби маркетинга, као и могућностима подршке за унапређење производње.

Представници институција разговарали су са произвођачима на тему испуњавања прописаних процедура за приступање туристичком тржишту. Осим правила која су мале произвођаче поједностављена у дијелу испуњавања захтјева безбједности хране, указано им је и на могућности једноставније регистрације и правила за етикетирање производа. 

Као кључна препрека за боље позиционирање на тржишту малих произвођача препознат је недостатак повезаности између субјеката који учествују у ланцу од производње до пласмана. У правцу рјешавања тог проблема, истакнута је потреба удруживања произвођача. Истовремено, скуп је био прилика да представници туристичких објеката и трговина, који су заинтересовани за пласман домаћих производа, дају своје сугестије у циљу бољег повезивања са домаћим произвођачима.

Учесници су размијенили искуства и идентификовали активности којима би се ојачале везе између пољопривреде и туризма на свим нивоима, не само субјеката у ланцу од производње до пласмана, већ и на нивоу институција и цивилног сектора, у циљу остваривања циља, а то је да се домаћи, традиционални производи заслужено позиционирају на локалним туристичким тржиштима. 

Радионици су, осим организатора, присуствовали преставници удружења произвођача и кластера, затим представници хотела, ресторана, трговина, као и цивилног сектора чија је пажња усмјерена на област руралног развоја.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?