Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју за агенцију МИНА - Пажин: Унапријеђени сви аспекти правосудног система

Објављено: 28.11.2018. 22:25 Аутор: Министарство правде

Најзначајнији резултат реформе правосуђа у последње двије године је унапређење ефикасности судова и значајно смањење броја заосталих предмета, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин.

Пажин је у изјави достављеној агенцији МИНА навео да као министар правде, може констатовати да је Влада протекле двије године остварила видљиве резултате у изградњи правно уређеног друштва у Црној Гори.

 „Најзначајнији резултат реформе правосуђа представља унапређење ефикасности судова и значајно смањење броја заосталих предмета, чиме се нашим грађанима и привреди обезбјеђује боља заштита права и бржи приступ правди“, казао је Пажин.

Он је оцијенио да су спровођењем актуелне стратегије реформе правосуђа у Црној Гори, видно унапријеђени сви аспекти црногорског правосудног система.

„Како би дала додатан подстицај и замах овом позитивном тренду, Влада припрема нову стратегију реформе правосуђа за период 2019-2020“, најавио је Пажин.

Он је објаснио да су њени циљеви наставак рационализација правосудне мреже, ефикасно мјерење оптерећености рада судија и времена за рјешавање предмета, додатно смањење броја неријешених судских предмета и даље усаглашавање судске праксе са праксом Европског суда за људска права.

Пажин је рекао да је за двије године мандата ове Владе, Црна Гора успоставила активну сарадњу у борби против прекограничног криминала са најзначајнијим европским правосудним институцијама и форумима. 

Он је оцијенио да су ангажовањем у европским правосудним мрежама и програмима, црногорске институције већ дале видљив допринос у области међународне сарадње у борби против прекограничног криминала.

„Остварена је директна сарадња са државама чланицама ЕУ у најважнијим предметима међународне правне помоћи у кривичним стварима, чиме је значајно повећана ефикасност у поступању у кривичним предметима са међународним елементом. Зато данас са правом можемо рећи да се у области европске правосудне сарадње Црна Гора већ понаша као држава чланица Европске уније“, сматра Пажин.

Он је казао да Споразум о сарадњи Црне Горе и Европске јединице за правосудну сарадњу ЕУРОЈУСТ, који је ступио је на снагу у јуну прошле године, по ријечима европских партнера, представља највиши степен повјерења између Црне Горе и држава ЕУ у борби против тешких облика прекограничног криминала. 

Пажин је рекао да је Црна Гора у септембру прошле године именовала државног тужиоца за везу са ЕУРОЈУСТ-ом и националног кореспондента за питања тероризма, који редовно учествују у свим активностима предвиђеним споразумом. 

„Само ове године, активним ангажовањем у оквиру ЕУРОЈУСТ-а, црногорске институције дале су допринос кривичном гоњењу у чак 16 предмета са међународним елементом. Овај допринос је препознат и похваљен у недавном радном документу Европске комисије о стању у области владавине права“, навео је Пажин,

Он је подсјетио да је Црна Гора је ове јесени приступила Програму правде, чији буџет износи 378 милиона ЕУР. 

„Приступ овим средствима сада је омогућен и Црној Гори, што је драгоцјен ресурс за даље јачање нашег правосуђа. Учешће у овом програму обезбјеђује тјешњу правосудну сарадњу са државама чланицама ЕУ и чвршће гаранције заштите права црногорских грађана на цјелокупном европском правосудном простору“, оцијенио је Пажин.

Он је казао да је двогодишњи рад на обједињавању европског законодавства у правосудној сарадњи тривичним стварима, Влада успјешно окончала усвајањем и упућивање Скупштини Приједлога закона о правосудној сарадњи у кривичним стварима са државама чланицама ЕУ. 

Пажин је оцијенио да ће доношењем овог закона у црногорски правни систем, бити пренијети најважнији правни акти ЕУ у тој области, чиме се олакшава припрема црногорских институција за функционисање у европском правосудном систему и преузимање одговорности након пуноправног чланства у ЕУ. 

„У великој мјери захваљујући управо успјеху реформе правосуђа, доброј интеграцији у европске правосудне мреже и усвајању европских правила правосудне сарадње, наши европски партнери данас виде Црну Гору као прву наредну чланицу ЕУ“, рекао је Пажин.

Он сматра да су двије године рада Владе обиљежили значајни резултати у изградњи црногорског правног система, чиме су обезбијеђене чвршће гаранције једнаких права и могућности за све грађане и повољније пословно окружење за привреду и инвеститоре. 

„Као министру правде драго ми је да је министарство којим руководим дало видљив допринос овом значајним резултатима владине политике“, навео је Пажин.

Он је казао да је у мандату ове Владе започет најзахтјевнији правнички посао од обнове државне независности - кодификација грађанског законодавства. 

„Симболично, овај историјски подухват отпочели смо на 130 годишњицу доношења Општег имовинског законика за Књажевину Црну Гору, великог правника, правног историчара, енциклопедисте, етнографа и социолога Валтазара Богишића“, рекао је Пажин 

Он је оцијенио да ће израда Грађанског законика, као кровног прописа који ће објединити кључна начела и правила грађанског права, допринијети повећању правне и социјалне сигурности грађана, међусобној усаглашености правних норми, као и њиховом усклађивању са важећим међународним стандардима и европском правном регулативом. 

„Модеран Грађански законик, усаглашен са одговарајућим европским стандардима и прописима, представљаће и значајан системски подстицај за развој домаће привреде и привлачење страних инвестиција, имајући у виду да је добро уређено и предвидљиво пословно окружење важан предуслов пословног успјеха“, навео је Пажин. 

Он је казао да је за тај историски подухват модернизације црногорског правног система окупљен тим истакнутих научника, истраживача и практичара правне струке. 

Пажин је навео и да развијајући капацитете и унапређујући услове у црногорорском затворском систему, Влада обезбјеђује да казне за почињена кривична буду извршене на безбједан и хуман начин, уз пуно поштовање људских права и међународних стандарда. 

Он је најавио да је у том циљу, Влада почела пројекат изградње Специјалне Специјалне здравствене установе у Заводу за извршење кривичних санкција. 

„Предвиђено је да Специјална здравствена установа буде смјештена у оквиру комплекса Завода за изврсење кривичних санкција, капацитета 90 кревета. У њој ће бити смјештена лица којима је изречена мјера обавезног психијатријског лијечења и чувања, укључујући и жене и малољетнике“, казао је Пажин. 

Он је оцијенио да ће изградња ове специјалне здравствене установе значајно унаприједити безбједност и створити неупоредиво хуманије и комфорније услове за рад стручног особља, чиме ће се растеретити Специјална болница за психијатрију Доброта-Котор у којој су тренутно смјештени пацијенати којима је изречена мјера безбједености као кривична санкција због извршеног кривичног дјела.

„Вјерујемо да ћемо новац за изградњу овог значајног објекта успјети да обезбиједићемо из европских фондова, будући да је наш захтјев уврштен у ужу листу приоритета за финансирање из средстава ЕУ“, казао је Пажин. 

Он је рекао да је Влада обезбиједила 15 милиона ЕУР за изградњу новог затвора на сјеверу Црне Горе, чији ће капацитет бити 200 лица лишених слободе. 

„Изградњом новог затвора значајно ћемо унаприједити капацитете црногорског затворског система, повећати безбједност затворских службеника и затвореника, створити хуманије услове извршења кривичних санкција и олакшати процес ресоцијализације и реинтеграције у друштво лица лишених слободе“, сматра Пажин.

Он је казао да је у прве двије године мандата, Влада предузела низ мјера у циљу спрјечавања насиља у породици и унапређења заштите жртава породичног насиља, нарочито дјеце. 

Пажин је подсјетио да је на предлог Владе, у јуну прошле године измијењен Кривични законик Црне Горе, чиме је удвостручена висина запријећене казне затвора за основни облик кривичног дјела насиља у породици, са једне на двије године. 

„Такође, удвостручена је висина запрјећене казне за кршења мјере заштите од насиља у породици које одреди суд или други државни орган на основу закона, па је умјесто казне затвора до шест мјесеци, сада за ово дјело запријећена казна затвора до једне године“, казао је Пажин.

Он је рекао да је на иницијативу Владе, измјенама Породичног закона, које се примјењују од маја прошле године, обезбјеђено ангажовање стручњакаа за помоћ и подршку дјеци која учествују у судским поступцима у вези са породичним односима.

„Ради се о новом, изузетно важном институту који је уведен ради заштите најбољег интереса дјетета, а прије свега ради заштите дјетета од негативних посљедица које може имати вођење судског поступка на његов психофизички развој“, казао је Пажин.

Он је рекао да је у сарадњи са НВО Удружење „Родитељи“, Врховним судом Црне Горе и Врховним државним тужилаштвом, у припреми је сет мјера којима ћемо осигурати виши степен заштите дјеце од свих облика сексуалног насиља. 

„Влада ће обезбиједити вођење посебне казнене евиденције сексуалних преступника и иницирати измјене закона које ће гарантовати виши степен безбједности дјеце од ове врсте насиља“, најавио је Пажин. 

Влада је, како је рекао, измјенама Закона о јавним извршитељима обезбиједила виши степен стручности и одговорности јавних извршитеља. 

„Уведена је обавеза јавних извршитеља да положе правосудни испит и посебан испит за јавног извршитеља. Седам бивших јавних извршитеља који нијесу испунили ову обавезу у законском року од једне године разријешени су дужности“, подсјетио је Пажин. 

Према његовим ријечима, почетком новембра, Влада је предложила допуне Закона о јавним извршитељима, којима се уводи обавеза јавних извршитеља да подносе извјештај о имовини и приходима, на начин како то чине и остали јавни функционери. 

„На овај начин, обезбијеђен је висок ниво стручних знања и одговорности јавних извршитеља и уведен озбиљан ред у професију која је од великог значаја за правну сигурност грађана и привреде и њихову једнакост у остваривању права“, рекао је Пажин.

Он је рекао да је на примјеру Подгорице, рјешавањем стамбених питања судија и запослених у судовима, показано да држава зна да вреднује допринос који запослени у правосуђу дају укупном напретку друштва. 

„Уз значајну поршку Главног града, обезбиједили смо средства и услове за изградњу стамбених зграда у којима ће породице 130 судија и судских службеника ријешити своје стамбено питање под повољним условима“, рекао је Пажин.

Он је подсјетио да је Изградања станова почела, а да се извођач обавезао да ће радови бити завршени у року од 18 мјесеци и да је цијена станова по квадратном метру нешто више од 600 ЕУР.

Пажин је казао да је нарочито значајно да ће ове стамбене јединице бити доступне не само судијама, већ и судијским сарадницима, административним радницима и другим запосленим у судовима, без чијег стручног и посвећеног рада не може бити ефикасног и професионалног правосуђа.

„Позвали смо и друге црногорске општине да на сличан начин приступимо рјешавању овог најзначајнијег егзистенцијалног питања запослених у правосуђу. Тренутно тражимо сличне моделе за рјешавање стамбених потреба представника тужилачке професије и службеника ангажованих на извршавању кривичних санкција“, казао је Пажин.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?