Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Потписан Уговор о кредиту са ЕИБ-ом за реконструкцију 5 магистралних праваца у Црној Гори Министар Радуновић: У великој мјери радимо на унапређењу путне инфраструктуре

Објављено: 28.11.2018. 21:25 Аутор: Министарство финансија
Министар финансија, Дарко Радуновић и директор ЕИБ-а за Словенију, Хрватску и Западни Балкан у Европској инвестиционој банци, Маттео Ривеллини потписали су данас Уговор о кредиту између Владе Црне Горе и Европске инвестиционе банке, за финансирање пројекта „Програм реконструкције магистралних путева“ у Црној Гори, у износу од 40 милиона еура.

Поменутим Пројектом планирана је реконструкција путних праваца Пљевља – Михајловица, у дужини од 10 км, Барски мост – Добраково – Бијело Поље, у дужини од 14,6 км,  Беране – тунел Локве – Рожаје, у дужини од 30,9 км,  Лепенац – Рибаревине – Пода – Беране, у дужини од 39,8 км и  Каменово – Петровац – Бар, у дужини од 23,3 км. Укупна дужина магистралних путева који ће се реконструисати средствима из овог кредита је 125 км. Реализација пројекта очекује се у периоду 2019 – 2022. године. 

Министар Радуновић је приликом потписивања нагласио да пројекат „Програм реконструкције магистралних путева“ представља наставак успјешне дугогодишње сарадње између Европске инвестиционе банке и Државе Црне Горе и исказао увјерење да ће у великој мјери допринијети унапређењу путне инфраструктуре у Црној Гори. Такође, подсјетио је да се сарадња реализује у области путне и жељезничке инфраструктуре, комуналних пројеката, док је за наредну годину предвиђено да се сарадња прошири и на област образовања.

„Када је ријеч о самим условима кредитирања, овај кредит, у висини од 40 милиона еура, карактерише период отплате који не може бити дужи од 20 година од датума првог повлачења средстава, док ће грејс период бити максимално 5 година. Када је ријеч о каматној стопи, она ће бити утврђена у моменту повлачења средстава што ће зависити од услова на тржишту. У сваком случају, коначни услови биће повољни у складу са досадашњом сарадњом са ЕИБ-ом“, саопштио је министар Радуновић.

Господин Ривеллини је поручио да је почаствован што данас као представник банке ЕУ има прилику да потпише два Уговора и истакао да је то у складу са циљевима ЕУ и развојним циљевима Црне Горе и да ће се овим средствима унаприједити локалне економије и подстаћи економски раст, али и економска отпорност. ЕИБ као финансијски огранак ЕУ не дјелује само у земљама чланицама већ и на много ширим подручјима, те тако има могућност да буде присутна и у Црној Горој. Блиском сарадњом са ЕК и Делегацијом ЕУ, Европска инвестициона банка спаја своје зајмове са донацијама и на тај начин постиже оптималан финансијски пакет. Подсјетио је да закључно са данас потписаним Споразумима финансијска подршка Црној Гори од стране ЕИБ-а износи 144,5 милиона еура и нагласио да је прошле године за развој малих и средњих предузећа и за сектор жељезнице одвојено 140 милиона еура. Најавио је да ће до краја године бити још једна донација у износу од 3 милиона еура за изградњу новог постројења прераде отпадних вода у Бијелом Пољу, чиме ће се инвестиције додатно повећати.

Ministarstvo finansija

Потписан је и Уговор о донацији Европске инвестиционе банке у износу од 1,5 милиона еура, за услуге надзора над извођењем радова на пројектима по „Програму реконструкција магистралних путева“. 

Уговор су потписали директор Дирекције за саобраћај, Саво Парача у име Министарства саобраћаја и поморства, и директор ЕИБ-а за Словенију, Хрватску и Западни Балкан у Европској инвестиционој банци, Маттео Ривеллини.
 
„Идеја нам је да у наредном периоду озбиљно промијенимо слику и стање на црногорским путевима “, изјавио је директор Парача и захвалио се Влади Црне Горе што је препознала изузетно добар програм који је урадила Дирекција за саобраћај, и Европској инвестиционој банци на гранту који ће служити као техничка подршка добијању квалитетног надзора који ће пратити реализацију свих наших програма.

Ministarstvo finansija

Потписивању Уговора је присуствовала замјеница шефа одсјека за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори, Аудроне Урбонавициуте  и поручила да су потписани Уговори веома важни за Црну Гору и ЕУ и да ће се уложеним средствима побољшати путна мрежа. „Програм ће послужити и за рехабилитацију реформских приоритета у области повезивања и унаприједити и охрабрити политички дијалог са ЕУ“, закључила је г-ђа Урбонавициуте.

Изјаве и фотографије потписника Уговора можете преузети на серверу Владе Црне Горе.


ПР СЛУЖБА 
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?