Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

РЕАГОВАЊЕ: Економски лаицизам политичке странке Демократска Црна Гора

У настојањима да се умање неспорни успјеси које је у претходне двије године постигла Влада, представници Парламентарног бојкота прибјегавају у саопштавању неистина. Наиме, политичка странка Демократска Црна Гора је саопштила да је просјечена зарада у Црној Гори 2011. године износила 515 еура, што није тачно.

Године 2011. просјечна нето зарада износила је 484 еура, док је 2017. била 510 еура. У првих девет мјесеци 2011. године она је износила 485 еура, док је у првих девет мјесеци 2018. на нивоу 510 еура. Ово су поуздани, јавни и провјерљиви подаци.

А када је у питању поређење просјечних зарада са земљама ЕУ, премијер Марковић је у оквиру Премијерског сата заправо потенцирао да је просјечна зарада у Црној Гори већа него у свим земљама Западног Балкана, па „чак и у односу на земље ЕУ“, мислећи притом на познате појединачне примјере.

У саопштењу политичке странке Демократска Црна Гора нетачна је и констатација да је Црна Гора по висини минималне зараде иза свих чланица ЕУ. Ово из два разлога:

Први – све чланице ЕУ немају законом утврђену минималну зараду (Аустија, Италија, Данска итд.).

Други – пракса одређивања минималне зараде (то знају озбиљни професионалци) разликује се од државе до државе, па се њена висина не може упоређивати у апсолутним износима. Минимална зарада се обично упоређује у односу на просјечну зараду у земљи, па она у државама ЕУ износи од 31 одсто до 55 одсто просјечне зараде.

Очигледно је политичкој странци Демократска Црна Гора основна литература у поређењу овог индикатора по земљама била са интернета, и из садржаја намијењених лаицима, а не из званичних и признатих докумената.

Закључујемо – упркос великим али залудним напорима да се умање успјеси Владе, не могу се оповргнути подаци о економском расту од 4,8 одсто у првих шест мјесеци ове године; значајном повећању БДП у односу на 2011. годину; смањењу стопе сиромаштва у односу на 2011. (Подаци Свјетске банке), а посебно о преко 25.000 запослених више у односу на првих девет мјесеци 2011, и око 11.000 запослених више у односу на почетак мандата 41. Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?