Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Делегација Црне Горе на састанку Савјета министара земаља чланица Енергетске заједнице

Објављено: 29.11.2018. 20:47 Аутор: Министарство економије

На састанку Савјета министара земаља чланица Енергетске заједнице који се одржао  данас у Скопљу (Македонија), под покровитељством Енергетске заједнице, присуствовала је  делегација Црне Горе предвођена министарком  Драгицом  Секулић.

Састанаком Савјета предсједавао је премијер Македоније Зоран Заев

Македонија је као земља домаћин окупила министре енергетике, заштите животне средине и климатских промјена, имајући у виду  истакнуту вазност функционисања енергетских система на основама обновљивих извора енергије, али и енергетске ефикасност а у циљу смањења емисија са ефектом стаклене баште..

На састанку је представљен  Годишњи извјестај о имплементацији Споразума за 2018. годину који је припремио Секретаријата Енергетске заједнице. У овогодишњем извјештају као и у прошлогодишњем констатовано да је Црна Гора остварила најбољу оцјену када је у питању испуњавању обавеза обухваћених Споразумом.

Констатовано је да је Црна Гора једина Уговорна страна која до сада није имала отворени случај у складу са члановима 91 и 92 Уговора којима је дефинисано покретање поступка против чланице која не поштује обавезе предвиђене споразумом. 

У дијелу кији се односи на  енергетску инфраструктуру, на ПЕЦИ листи (Пројецт оф енергy цоммунитиy интерест) налази се пројекат Транс балкански коридор - 400кВ дио Црна Гора ОХЛ Ластва - Пљевља, док се на ПМИ листи (Пројецт оф мутуал интерест) налази Јадранско-Јонскигасовод(ИАП).

На крају, Савјет министара је донио одлуке о преношењу Регулативе ЕУ 2017/1369 који се односи на  означавању енергетске ефикасности производа, као и Регулативу 1227/2011 о цјеловитости енергетског тржишта и транспарентности у национална законодавства Уговорних страна. 

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?