Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин о Резолуцији о „Подгоричкој скупштини“: Вријеме је да Црна Гора са поносом прихвати идентитет по којем је цио свијет препознаје

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Резолуција која је предмет данашње расправе усмјерена је против актуелних покушаја да се унизи црногорски државни идентитет, злоупотребом једног трагичног догађаја у црногорској историји, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на сједници Скупштине Црне Горе поводом разматрања Резолуције о „Подгоричкој скупштини“.

„Прави смисао ове резолуције, зато, не треба тражити у домену формалног права, већ у домену моралне одговорности и обавезе да се заштити грађански и државни идентитет Црне Горе,“ рекао је потпредсједник Пажин.

Оцијенио је да је ријеч о симболичком чину, који у времену као што је ово има своју пуну оправданост и представља одраз зрелости друштва у закључивању једног питања које не треба да буде остављено као оптерећење будућим генерацијама.

„Сазрело је вријеме да у Црној Гори једном за сва времена утемељимо црногорски државни идентитет. Свиђало се то некоме или не, цио свијет данас држављане Црне Горе зове Црногорцима, као што држављане Њемачке зове Њемцима, а држављане Француске Французима. Вријеме је да и ми у Црној Гори са поносом прихватимо идентитет по којем нас цио свијет препознаје,“ нагласио је потпредсједник.

Објаснио је да то ни у ком случају не значи одрицање од богатства културне, етничке и вјерске различитости црногорског друштва. „Напротив, ово богатство је дефинишући елемент државног идентитета Црне Горе. Зато је неспорно да држава има обавезу да подржи афирмацију посебног идентитета и вриједности различитих културних, етничких и вјерских заједница као богатства Црне Горе, али само уколико се тиме не унижавају вриједности других заједница и заједнички црногорски државни идентитет,“ рекао је потпредсједник.

Нагласио је да је право сваког у Црној Гори да његује и јавно испољава идентитет своје заједнице. „Али нико нема право да, на примјер, због свог црногорског, српског, бошњачког, муслиманског, албанског, хрватског или другог етничког идентитета очекује више права од било ког другог у црногорском друштву. Црна Гора коју смо изборили 21. маја 2006 године, на срећу, није таква држава.“

Навео је да је данашњој генерацији црногорских грађана припала дужност да направи пресудан еманципаторски корак, као услов друштвеног јединства, које је Црној Гори данас пријеко потребно, не ради обрачуна са историјским неправдама, већ зарад напретка и боље будућности генерација које долазе. Оцијенио је да је резолуција о Подгоричкој скупштини коју је предложила владајућа коалиција корак у том правцу.
         
Потпредсједник Пажин је рекао да се данашња Резолуција вриједносно одређује о актуелним покушајима разарања црногорског државног и грађанског ткива, заступањем политичке докртине која у нелегалним одлукама Подгоричке скупштине налази своје утемељење.
   
„Ова ретроградна политика заговара доктрину по којој се идентитет једне етничке и вјерске заједнице жели наметнути као једини прави идентитет читаве Црне Горе, не чак ни као државе, већ као географске области која све своје вриједности црпи управо из идентитета ове наводно супериорне етничке и вјерске заједнице,“ навео је.
           
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
         
Јасно је, оцијенио је потпредсјеник, да инспиратори овакве политике данас не желе добро ни Црној Гори ни окружењу. „Јасно је да овакав политички став, који је више него него огољен у недавним јавним манифестацијама на којима се славило насљеђе Подгоричке скупштине, представља негирање грађанског бића наше државе, као највеће вриједности савременог црногорског друштва.“

Потпредсједник је нагласио да се негирањем црногорског грађанског, а тиме и државног, идентитета, не само негирају сви историјски успјеси Црне Горе, већ се подривају и сви садашњи и будући напори Црногораца свих вјера и нација у изградњи праведног, безбједног и просперитетног друштва.

„Са друге стране, изграђен државни идентитет одраз је цивилизацијске зрелости једног друштва и одлика свих стабилних и развијених демократија, док је инсистирање на супротстављеним вјерским или етничким идентитетима најчешћа карактеристика ретроградних политика и конфликтних друштава. Јасно је, дакле, да је изградња снажног државног идентитета, у којем су различитости богатство, а не извор нетрпељивости и тензија, магистални пут напретка црногорског друштва,“ саопштио је.

Потпредсједник Пажин је позвао посланике да дају допринос пуној афирмацији црногорског грађанског друштва и пуном утемељењу државног идентитета Црне Горе. „Само снажан државни идентитет може да обједини све различитости црногорског друштва и да генерише заједништво и енергију која нам је данас потребна у настојањима да будућим генерацијама оставимо безбједнију и просперитетнију Црну Гору – Црну Гору која не брине о свом мјесту у свијету и нема дилема о свом државном идентитету. Влада због тога подржава ову Резолуцију као значајан симболичан допринос остварењу овог циља,“ закључио је потпредсједник.
      
          
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
     
    
    
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?