Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан скуп "ДигиталОН; Лидери лидерима-искуство у дигиталној трансформацији"

Објављено: 29.11.2018. 20:30 Аутор: МЈУ

gov.me gov.me 

Пословни скуп "ДигиталОН; Лидери лидерима-искуство у дигиталној трансформацији" одржан је у Подгорици у организацији Одбора за дигиталну трансформацију Асоцијације менаџера Црне Горе.

У уводном дијелу говорили су министарка јавне управе, Сузана Прибиловић и предсједник АММ-а, Будимир Раичковић.

Министарка Прибиловић је истакла да процес реформе јавне управе, који је започет у Црној Гори, мора пратити савремене трендове развоја који подразумијевају трансформацију, не само система и процеса рада у јавној управи, већ и промјене у културолошком и социолошком сагледавању улоге грађана и привреде у друштву.

“У том смислу, иновативне идеје су окосница даљег развоја, а савремене технологије алат да се ове идеје спроведу у дјело. Прихватање нових идеја и иновација, као и примјена ИЦТ-а доноси већи ниво отворености и траспарентности јавних институција, односно доприноси стварању ефикасне и сервисно орјентисане јавне управе“, истакла је министарка Прибиловић.

Она је подсјетила да је Влада Црне Горе препознала дигитални развој као један од својих приоритета још 2003. године доношењем прве Стратегије развоја информационог друштва и након тога, у континуитету је настављено стратешко планирање у области развоја информационог друштва.

„У протеклом периоду уложили смо велике напоре како би заокружили законску легислативу и успоставили основ за даљи развој електронске управе и информационог друштва“, казала је Прибиловић и напоменула да током ове године на порталу еУправа успостављена је посебна цјелина за груписање информација о бизнис лиценцама, што је довело до повећања броја електронских услуга на укупно 564.

Такође, ове године покренули смо развој електронских сервиса који ће свим органима државне управе омогућити креирање у потпуности заокружених електронских услуга. Ради се о јединственим системима за наплату административних такси и електронској идентификацији корисника“, казала је Прибиловић.

Предсједник АММ-а, Будимир Раичковић, казао је на скупу посвећеном дигиталној трансформацији – ДигиталОН, да Црна Гора има у дигиталном процесу и изазове и шансе.

„Изазови су како направити квалитетну стратегију, добар регулаторни оквир, стећи повјерење у овај процес и подићи инфраструктуру, а шансе су да се на најбржи могући начин можемо прикључити савременим пословним трендовима“,казао је Раичковић.

Он је казао да процес дигиталне трансформације није само сервис или подршка него озбиљна привредна грана поред туризма, енергетике и пољопривреде.

„Немамо превелике индустријске капацитете у Црној Гори и треба да размислимо и дамо шансу младим људима да их подржимо у свим тим пројектима и да будемо дио глобалне заједници и јако је битно у том процесу да су држава и привреда партнери и да заједнички проналазе рјешења, истакао је Раичковић.

Пословни скуп ДигИТалОН организован је у циљу размјене искустава и едукације кроз примјере добре праксе у примјени дигитализације у компанијама, важност улоге лидера и значај електронских сервиса, доприноса „дигиталној еволуцији" и покретању дигиталне иницијативе у разним секторима привреде - саобраћају и логистици, туризму, одрживом развоју и хотелијерству, производњи, као и бољем функционисању услуга које државни органи пружају привреди и црногорском друштву.

Партнери скупа www.ДигиталОН.ме су Министарство јавне управе, Министарство економије, Управа за кадрове, Привредна комора ЦГ, Пореска управа и Управа царина.

    
  
   

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?