Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Континуирана сарадња за бољи статус помораца

Објављено: 30.11.2018. 18:26 Аутор: МСП

Државни секретар у Министарству саобраћаја и поморства Муамер Хајдарпашић и генерални директори за област поморске привреде и поморства Маја Мијушковић и Владан Радоњић састали су се са представницима Уније помораца.

Како је на почетку истакао Хајдарпашић ово је наставак сарадње, која се мора у континуитету развијати како би дала конкретне резултате. Обавијестио је присутне о корацима предузетим од стане ресорног Министарства како би се нека од отворених питања ефикасно рјешавала и то у првом реду о сусрету руководства Министарства саобраћаја са италијанским амбасадором у Црној Гори.

Данашњи састанак је прилика да се сумирају  закључци и обавезе које ће се спроводити у наредном периоду и у складу са тим договорено је интезивно учешће представника ове Уније у изради правилника и законских аката која се односе на образовање и стручно оспособљавање помораца.

 “Искуство које поморци имају и ситуације са којима се суочавају свакодневно на терену су од великог значаја и могу својим учешћем само  допринијети квалитетнијој легислативи у овој области.”, истакао је Хајдарпашић

Представници Уније помораца Владо Вучетић и Владимир Вујовић сагласни су са предлогом да се поморци интерактивно укључе и допринесу изради поменутих правилника, напомињући да ће свој допринос дати и изради стратегије развоја поморства, али су отворили и друге теме које су за поморце веома важне. 

Тако је на састанку било ријечи и о сарадњи са земљама региона, у првом реду о образовним центрима и признавањима овлашћења помораца из региона. У том смислу размотриће се постојећи споразуми о сарадњи са земљама у региону, али и предложити потписивање са оним државама са којима у овом тренутку такви споразуми нијесу дефинисани.

Саговорници су током разговора размијенили ставове и о положају Црне Горе у међународним поморским организацијама, као и о редовним контролама која европска поморска администрација спроводи и у Црној Гори.


 

Министарство саобраћаја и поморства 

Служба за односе с јавношћу и протокол

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?