Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић: Држава ће подстицати цјеложивотно учење

Објављено: 30.11.2018. 20:31 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Да је цјеложивотно учење један од најбољих одговора на економске, друштвене, културне и еколошке изазове, као и да се стеченом дипломом не завршава процес образовања, поручио је данас министар просвјете др Дамир Шеховић на завршној ЕПАЛЕ (Електронска платформа за учење одраслих) конференцији Центра за стручно образовање.

Поред министра, на конференцији су се обратили Душко Рајковић, директор Центра за стручно образовање, менаџер ЕПАЛЕ пројекта, као и Властимир Голубовић, предсједник Привредне коморе Црне Горе.

Министар Шеховић је рекао да Црна Гора настоји да се кроз своја законска, стратешка и друга документа у области образовања, временски и садржајно усклади са европском политиком образовања одраслих, те да данас имамо преко 100 установа које се баве овом врстом образовања.

Он је истакао да квалитет људских ресурса представља саставни дио националног богатства и значајну полугу за економски раст и развој.

„Стога, квалитет наставног кадра у систему образовања одраслих представља кључ успјеха у реформском процесу. О томе довољно говори податак да успјешност образовне реформе чак у 75% зависи од услова у којима се реформа остварује укључујући компетенције оних који је спроводе, а у свега 25% од добрих идеја”, нагласио је министар.

PR služba

Он је поручио да сваки појединац мора бити свјестан да се учење не завршава стеченом дипломом школе или факултета и да је то процес који мора трајати колико и ми.

“Одговорност је на нама самима, а на држави је да обезбиједи услове, укаже на важност и подстакне цјеложивотно учење”, нагласио је Шеховић.

Представљајући пројекте у којима је Привредна комора партнер систему образовања, педсједник Коморе, Властимир Голубовић, рекао је да ова институција у претходној години организовала 51 едукативну активност коју је похађао 2621 учесник, док су за првих 10 мјесеци ове године на 43 едукативне активности имали 2759 учесника.

PR služba

“Тренд раста учесника потврђује чињеницу да привреда Црне Горе све више препознаје потребу за иновирањем својих знања”, поручио је Голубовић.

Директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић истракао је да је Центар као национални сервис подршке цјеложивотном учењу у оквиру два циклуса ЕПАЛЕ пројекта реализовао бројне активности којима је допринио подизању свијести о значају образовања одралсих и мотивисао општу и стручну јавност за коришћење електронске платформе и промоцију ЕПАЛЕ заједнице у Црнеој Гори.

Будући да је тема конференције “Андрагошке компетенције наставника” , Рајковић је рекао да је Центар до сада издао 7 збирки андрагошких приручника за наставнике који представљају дидактичко-методичку подршку наставницима за рад са одраслим полазницима. Он је подсјетио да је Центар основао три струковна удружења наставника – туризам, машинство и саобраћај и информатика), те израдио истраживања о потребама у средњим стручним и мјешовитим школама.

На конференцији је, између осталог, представљена и публикација „Образовање одраслих у Црној Гори – улога невладиних организација“.

ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?