Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Започета реализација пројекта “Процјена безбједности путева у Црној Гори”

Објављено: 30.11.2018. 20:47 Аутор: МСП

Уговор за реализацију пројекта Процјена путне безбједности потписан је са компанијом  ИМЦ Wорлдwиде Лимитед  из Велике Британије, у конзорцијуму са ЦОWИ А/С из Данске и АФ-Цитyпланс.р.о. из Чешке Републике. Укупна вриједност уговора је 470.000,00 ЕУР, од чега финансирање ЕУ чини 85% а национално ко-финансирање 15%. Корисник пројекта је Министарство саобраћаја и поморства односно Дирекција за саобраћај као крајњи корисник. Пројекат је финансиран из Годишњег акционог програма ИПА-е за 2014. годину за Црну Гору (ЦАП 2014) у оквиру инструмента претприступне подршке (ИПА ИИ) и трајаће 12 мјесеци, односно до новембра 2019. године. 

Тим поводом,  29.новембра 2018. године, одржан је уводни састанак за поменути пројекат а који има за циљ спроводјење процјене безбједности путева на путној мрежи Црне Горе дужине 1853 км.

Акценат је стављен на сљедеће активности: 

1. Мапирање ризика дјелова путева, заснован на саобраћајним несрец́ама и подацима који ц́е показати перформансе безбједности на путевима мјерењем и мапирањем стопе смртности и озбиљних повреда;

2. Припрема анализе путева, користећи специјално опремљено возило за прикупљање података који су потребни за развијање кодирања ризичних група бојама и звјездицама (1 до 5) у циљу приказивања различитог нивоа ризика на црногорској путној мрежи, и у складу са факторима који се односе на безбједност у саобрац́ају. Резултати ц́е обезбиједити оцјене за цјелокупну дужину путева, као и појединачно за сваких стотину метара.

3. Праћење перформанси безбједности на путевима које ц́е утврдити да ли је мање људи страдало или озбиљно повријеђено на појединачним дјеловима путева или путним правцима, и што је још важније, путем консултација са надлежним органима, биц́е дефинисане најефикасније контрамјере.

4. Инвестициони план за сигурније путеве, како би се обезбиједиле могућности за унапрјеђење путева, у циљу креирања приступачне и економски оправдане инфраструктуре  која би допринијела превенцији  смтно страдалих и озбиљно повријеђених случајева.

Кроз поменуте активности, биће спроведена и обука за запослене Дирекције за саобраћај о вршењу контроле безбједности на путевима у Црној Гори, како би стекли знање о руковању опремом, мапирању ризика, као и примјени свих релевантних процедура Европске уније у области процјене безбједности на путевима.

Уводном састанку су присуствовали представници Министарства финансија, Министарства саобраћаја и поморства, Дирекције за саобраћај, ИМЦ Wорлд wиде Лимитед –а   као и представници Делегације ЕУ у Црној Гори .

Данијела Капа испред Директората за међународну сарадњу и ЕУ фондове истакла је задовољство због потписаног уговора као и значај овог пројекта чијом реализацијом ће се додатно унаприједити област  безбједности на путевима  и очекивање да имплементација пројекта тече несметано.

Министарство саобраћаја и поморства

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?