Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Могућност рада на истраживацким пројектима у њемачком истраживачком центру ФАИР-ГСИ за студенте основних студија: Искусите истраживање у реномираној акцелераторској лабораторији

Објављено: 23.01.2019. 15:52 Аутор: Министарство науке
Позив за у учешће љетњој школи ХГС-ХИРе и ГСИ Центра расписан је 1. новембра 2018. године

Током љетњих мјесеци 2019. године, програм ХГС-ХИРе и ГСИ центар организоваће љетњи програм за студенте који је отворен за ограничен број студената физике и инзењерских наука из Европе или партнерских земаља ГСИ/ФАИР-а.

ГСИ, њемачки истраживачки центар представља једну од водећих свјетских акцелераторских лабораторија за основна истраживања из области теских јона. У сарадњи с међународном истраживачком заједницом, постојећи акцелераторски комплекс биће значајно проширен захваљујући новом медјународном постројењу за истраживања антипротона и јона (ФАИР) а који це бити јединствен у свијету по интензитету снопова јона. ГСИ-ФАИР пружа јединствена истраживачке у областима хадронске и нуклеарне физике, нуклеарне астрофизике, атомске и ласерске физике те физике плазме, као и у областима материјалима и биофизике с примјеном у домену хадронске канцер терапије. У овом центру је могуц рад на развоју нових технологија као и у области радијационе сигурности. Детаљне информације о истраживачком центру могу се пронаћи овдје.

Љетњи програм за студенте организује се под покровитељством ХГС-ХИРе-а – Програма ГСИ центра и партнерских установа за дипломце.

Опште информације

Дјелокруг: Сваки учесник придружује се једној од истраживачких група ГСИ центра и током програма ради на мањем пројекту. Уз то, организује се низ посвећених предавања, кроз која се студенти упознају с различитим истраживачким областима и примјенама истраживања у ГСИ центру. Програм подразумијева и уводне курсеве у областима меких вјештина.

Ниво: Више године основних студија (студенти од треће до пете године студија, односно студенти на посљедњој години бечелор студија или студенти мастер студија. Студенти докторских студија немају право учешћа).

Трајање: 22. јул – 12. септембар 2019. године (8 недјеља).

Број учесника: Око 35 студената.

Смјештај и накнада трошкова: Смјештај је обезбијеђен у хотелу у близини центра ГСИ. Обезбијеђена је и подршка за путне и дневне трошкове.

Тражене квалификације: Подносиоци пријава до почетка програма треба да имају завршену трећу годину студија, као и предмете у једној од сљедећих области: нуклеарна физика, физика високих енергија, атомска физика.

Пријаве

Период за подношење пријава за програм за 2019. годину почиње 1. новембра 2018. године и траје до 15. фебруара 2019.

Образац за пријаву доступан је овдје.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?