Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Успјех сајбер сигурности се ослања на снагу партнерстава које стварамо

Објављено: 03.12.2018. 20:20 Аутор: МЈУ

Министарка јавне управе, Сузана Прибиловић и британска амбасадорка у Црној Гори, Алисон Кемп, отвориле су данас у Подгорици округли сто посвећен сајбер безједности, који организују Министарство јавне управе и британска амбасада са ДЦАФ-ом (Женевским центром за демократску контролу оружаних снага).

Министарка Прибиловић се захвалила британској Влади на пруженој подршци и изразила наду да се пројекат подршке у области сајбер безбједности настави и у наредном периоду.

Она је казала да је у оквиру Стратегије сајбер безбједности за период 2018. до 2021. године један од циљева реализација што већег броја сајбер вјежби, обука и симулација, све са сврхом јачања капацитета за сајбер одбрану. Она је подсјетила да је Национални ЦИРТ у протеклом периоду успјешно учествовао у рјешавању бројних инцидената, који су у немалом броју случајева захтијевали сарадњу, размјену информација и координацију активности са другим релевантним организацијама, институцијама и ЦИРТ тимовима. Успостављени су контакти и развијена је сарадња са партнерима на регионалном и међународном нивоу, креирани су ЦИРТ тимови на локалном нивоу и успостављена сарадња са приватним сектором.

„Наша визија, безбједан сајбер простор, створиће позитиван амбијент за развој, не само интернет пословања, већ и свих других облика пословања која користе ИЦТ технологије. Умјесто да дисконектујемо мреже, опозивамо иновације и заустављамо развој, удружимо се и свим снагама наставимо да дајемо допринос подизању нивоа сајбер безбједности и да мислимо о њој као о дијелу наше укупне безбједности“ – казала је Прибиловић. 

Амбасадорка Кемп је казала да Уједињено Краљевство и њени партнери дијеле забринутост због обима и сложености сајбер напада. 

„Једини ефикасан начин суочавања са овим заједничким пријетњама је заједнички. Наша способност пружања успјешне сајбер сигурности се ослања на снагу партнерстава које стварамо: партнерстава између владе и њених агенција, као и између јавног и приватног сектора, укључујуц́и академско и цивилно друштво. Велика Британија ће и даље наставити да оснажује заједничку визију отвореног, мирног и безбједног дигиталног свијета утемељеног на владавини права” – казала је Кемп.

Она је истакла да је сајбер безбједност приоритет билатералних односа Велике Британије и Црне Горе, јер се тиче сигурности и просперитета наших земаља. „То је управо оно о чему је предсједник Ђукановић недавно разговарао с британском владом током његове посјете Лондону прошле седмице. Овај округли сто се управо због тога дешава у право вријеме.”

Округли сто има за циљ повећање свијести доносиоца одлука и других релевантних субјеката о растућој пријетњи напада у сајбер простору.

Национални округли сто у организацији ДЦАФ-а, је први од три годишња округла стола на којем учествују представници и експерти за сајбер безбједност у оквиру пројекта „Побољшање сајбер безбједности на Западном Балкану“. 

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?