Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић: 42 нова милиона за просвјету за 21 нови пројекат

Објављено: 03.12.2018. 21:23 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Само кроз два аранжмана: са Банком за развој Савјета Европе (ЦЕБ), и Европском инвестиционом банком (ЕИБ), за наредну годину планиран је 21 пројекат вриједности 42 милиона еура. Такође, текући буџет Министарства просвјете за инвестиције планирано је да у наредној години буде повећан за око 30%. То је саопштио министар просвјете др Дамир Шеховић на данас одржаној презентацији поводом двије године рада ресора просвјете и најаве нових пројеката.

Говорећи о инвестицијама, Шеховић је рекао да ће само неки од тих планираних пројеката бити: Изградња вртића у Бијелом Пољу, Беранама, Тушком путу, Старом аеродрому, Златици, гимназије у Подгорици, школе на Забјелу, реконструкција и доградња подгоричког „Полетарца“ и „Пчелице“ (Забјело и Момишићи), реконструкција и доградња которског вртића и многи други.

PR služba Ministarstva prosvjete

Наиме, Шеховић је објаснио да ће капитални пројекти из образовања за наредну годину бити рађени из више извора: националног буџета, пројектима са Њемачком развојном банком КфW, те поменутим кредитним аранжманима са ЕИБ - ом и ЦЕБ-ом, и да то значи да су планиране активности на укупно 38 капиталних пројеката из свих наведених изора финансирања.

Сумирајући резултате рада у претходне двије године, Шеховић је истакао да је посебно поносан на чињеницу да је у претходне двије године отворено око 1 500 нових мјеста у предшколским установама шитом Црне Горе. Нагласио је и да су родитељи и дјеца са задовољством прихватили могућност учења енглеског језика у вртићима и основној школи.

Говорећи о основном образовању, посебно је подсјетио на то да је смањен обим градива како би се појачала васпитна, а не само образовна улога школе. Како су за Министарство просвјете посебно значајне ваннаставне активности, министар је истакао и да је Министарство заједно са Зетским домом шаље сада већ 6000 дјеце из 30 школа бесплатно у Зетски дом и Народни музеј на Цетињу. Додатно, у сарадњи са Британским савјетом подијељено је 600 микробит рачунара школама широм Црне Горе, а планирано је да свака школа добије овај рачунар.

PR služba Ministarstva prosvjete

Посебно се осврнуо на оснивање Фонда за квалитет и таленте, који је, као је рекао: „основан јер нијесмо жељели да награде најбољима зависе од било чије добре воље, већ од јасних и јавних критеријума једнаких за све. Зато ће само за ученике и наставнике кроз Фонд бити додијељено преко 500 награда до краја године. Како просјечна награда износи 1000 еура, то значи да ће из Фонда до краја године бити додијељено пола милиона еура најбољима у образовању. Никада се толики новац није издвајао за ове намјене. Одлуку ће донијети комисија чија је убједљива већина чланова ван Министарства просвјете, а на чијем је челу проф. др Љубиша Станковић, потпредсједник ЦАНУ. Комисија је заправо наш највећи гарант квалитета и објективности. Одлука ће бити објављена у натедна два дана“.

PR služba Ministarstva prosvjete

У средњем образовању поново је истакао да је Министарство успјело да смањи предрасуде према средњим стручним школама, те је у дуално образовање укључено преко 250 послодаваца и 579 дјеце. У дуалном систему је 26 стручних и мјешовитих школа, у 18 општина. Осим тога, како је саопштено, повећали смо број ученика на трећем степену средњих стручних школа за преко 100% у односу на прошлу годину, односно скоро 200% у односу на претпрошлу годину.

Када је ријеч о високом образовању, уведене су бесплатне основне и мастер студије и ове судијске године је уписана друга генерација студената који не плаћају школарину, њих 3.541. По први пут је спроведена Студија праћења или Трацер Студy, која је показала да 3 од 4 студента заврши студије у року предвиђеном правилима студија, док је преко 85% задовољно студијама. Како је министар истакао, израђена је и анализа Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем и она је показала да је око 50% корисника Програма наставило радни анагажман.

ВИДЕО:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?