Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црногорска поморска администрација започела припреме за ИМСАС аудит 2019. године

Објављено: 03.12.2018. 20:58 Аутор: МСП

Делегација  аудит тима ЕМСА-е за припрему Црне Горе за ИМСАС (обавезан аудит за земље чланице Међународне поморске организације ИМО) борави у вишедневној посјети црногорској поморској администрацији.

Државни секретар у Министарству саобраћаја и поморства Муамер Хајдарпашић поздравио је присутне и на почетку разговора подсјетио на чињеницу да је Црна Гора, 10. октобра 2006. године, званично постала 167 чланица ИМО-а (Међународна поморска организација) и тиме прихватила конвенције и протоколе ИМО-а, као и права и обавезе које из тога произилазе.

“Треба имати у виду активности које Црна Гора предузима на путу европских интеграција кроз јачање правног и административног оквира с циљем подизања нивоа сигурности и безбједности, заштити мора од загађења и заштити људских живота на мору.” нагласио је Хајдарпашић

Министарство саобраћаја и поморства заједно са Управом поморске сигурности наставља континуирано да прати стандарде и препоруке ИМО-а и правни оквир ЕУ И покушава да одговори свим изазовима нарочито имајући у виду ограничене административне капацитете И лимитирана финансијска средства.

“У претходном периоду предузете су активности које су резултирале: враћањем црногорских помораца на тзв. бијелу листу ЕУ;  уклањању Црне Горе са тзв. „црне листе“ Парис МоУ и преносу овлашћења за пружање услуга прегледа бродова и издавању потребних свједочанстава, за бродове који плове под црногорском заставом, на признате организације. Упоредо са овим активностима интезивно радимо и на пријему Црне Горе у Парис МоУ.“

Вођа аудит тима ЕМСА Хемминг Хиндборг, је истакао као веома квалитетну досадашњу сарадњу црногорске поморске администрације, изразио своје убјеђење да ће искуство и традиција коју Црна Гора има у поморства бити велики допринос у периоду који слиједи.

“ Иако млада држава када је у питању чланство у поморским међународним организацијама Црна Гора је показала завидан ниво озбиљности и спремности да прихвати и примијени сугестије и препоруке које добија, али и да покаже међународној поморској заједници напредак који је остварила. “

Ова посјета је припрема Црне Горе за ИМСАС, који је најављен за новембар 2019. године, а има за циљ даље унапређење ефикасности црногорске поморске администрације.

“Вјерујем да ће овај аудит бити одличан показатељ како да се на адекватан начин припремимо се за све будуће обавезе, али и у отклањању евентуалних недостатака. Добро је да сугестије и препоруке добијемо од  компетентних институција које непристрасно могу да изврше сагледавање поморске  администрације и зато вјерујемо да ћемо у вама имати искреног партнера који  ће нам помоћи да на путу који стоји пред Црном Гором заједнички допринесемо подизању сигурности пловидбе и заштити мора од загађења са пловних објеката.” закључио је Хајдарпашић.

Састанку су присутвовали Генерални директор директората за поморство Владан Радоњић са сарадницима, Капетани лучких капетанија Котор и Бар Бруно Бркановић и Предраг Ратковић са сарадницима, директор Управе поморске сигурности Сафет Кочан, као и инспектори сигурности пловидбе.


 

Министарство саобраћаја и поморства 

Служба за односе с јавношћу и протокол


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?