Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crnogorska pomorska administracija započela pripreme za IMSAS audit 2019. godine

Objavljeno: 03.12.2018. 20:58 Autor: MSP

Delegacija  audit tima EMSA-e za pripremu Crne Gore za IMSAS (obavezan audit za zemlje članice Međunarodne pomorske organizacije IMO) boravi u višednevnoj posjeti crnogorskoj pomorskoj administraciji.

Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Muamer Hajdarpašić pozdravio je prisutne i na početku razgovora podsjetio na činjenicu da je Crna Gora, 10. oktobra 2006. godine, zvanično postala 167 članica IMO-a (Međunarodna pomorska organizacija) i time prihvatila konvencije i protokole IMO-a, kao i prava i obaveze koje iz toga proizilaze.

“Treba imati u vidu aktivnosti koje Crna Gora preduzima na putu evropskih integracija kroz jačanje pravnog i administrativnog okvira s ciljem podizanja nivoa sigurnosti i bezbjednosti, zaštiti mora od zagađenja i zaštiti ljudskih života na moru.” naglasio je Hajdarpašić

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva zajedno sa Upravom pomorske sigurnosti nastavlja kontinuirano da prati standarde i preporuke IMO-a i pravni okvir EU I pokušava da odgovori svim izazovima naročito imajući u vidu ograničene administrativne kapacitete I limitirana finansijska sredstva.

“U prethodnom periodu preduzete su aktivnosti koje su rezultirale: vraćanjem crnogorskih pomoraca na tzv. bijelu listu EU;  uklanjanju Crne Gore sa tzv. „crne liste“ Paris MoU i prenosu ovlašćenja za pružanje usluga pregleda brodova i izdavanju potrebnih svjedočanstava, za brodove koji plove pod crnogorskom zastavom, na priznate organizacije. Uporedo sa ovim aktivnostima intezivno radimo i na prijemu Crne Gore u Paris MoU.“

Vođa audit tima EMSA Hemming Hindborg, je istakao kao veoma kvalitetnu dosadašnju saradnju crnogorske pomorske administracije, izrazio svoje ubjeđenje da će iskustvo i tradicija koju Crna Gora ima u pomorstva biti veliki doprinos u periodu koji slijedi.

“ Iako mlada država kada je u pitanju članstvo u pomorskim međunarodnim organizacijama Crna Gora je pokazala zavidan nivo ozbiljnosti i spremnosti da prihvati i primijeni sugestije i preporuke koje dobija, ali i da pokaže međunarodnoj pomorskoj zajednici napredak koji je ostvarila. “

Ova posjeta je priprema Crne Gore za IMSAS, koji je najavljen za novembar 2019. godine, a ima za cilj dalje unapređenje efikasnosti crnogorske pomorske administracije.

“Vjerujem da će ovaj audit biti odličan pokazatelj kako da se na adekvatan način pripremimo se za sve buduće obaveze, ali i u otklanjanju eventualnih nedostataka. Dobro je da sugestije i preporuke dobijemo od  kompetentnih institucija koje nepristrasno mogu da izvrše sagledavanje pomorske  administracije i zato vjerujemo da ćemo u vama imati iskrenog partnera koji  će nam pomoći da na putu koji stoji pred Crnom Gorom zajednički doprinesemo podizanju sigurnosti plovidbe i zaštiti mora od zagađenja sa plovnih objekata.” zaključio je Hajdarpašić.

Sastanku su prisutvovali Generalni direktor direktorata za pomorstvo Vladan Radonjić sa saradnicima, Kapetani lučkih kapetanija Kotor i Bar Bruno Brkanović i Predrag Ratković sa saradnicima, direktor Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan, kao i inspektori sigurnosti plovidbe.


 

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva 

Služba za odnose s javnošću i protokol


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?