Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

МУП, ЦДТ и ОЕБС предлажу Националну платформу за борбу против насилног екстремизма

Објављено: 05.12.2018. 18:30 Аутор: МУП
У циљу подизања свијести јавности, подстицања дијалога и бољег разумијевања различитих облика насилног екстремизма и радикализације који воде ка тероризму, Министарство унутрашњих послова (МУП) и Центар за демократску транзицију (ЦДТ), у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Црној Гори, припремили су Националну платформу за сузбијање насилног екстремизма.

Платформа под слоганом „Заједно против насилног екстремизма” на званичном представљању 14. децембра окупиће у Подгорици представнике надлежних институција, локалних самоуправа, медија, политичких партија, невладиних удружења, вјерских заједница, академске заједнице, као и друге друштвене актере који могу допринијети супротстављању овим појавама.

Позивамо заинтересовану јавност да се прије званичног представљања Националне платформе упозна са предложеним тесктом који је доступан на сајту МУП-а сљедећем линку: Национална платформа за сузбијање насилног екстремизма и на сајту ЦДТ-а (www.цдтмн.орг), и узме учешће у његовом креирању, на начин што ће своје коментаре и сугестије доставити на е-маил заједнопротивекстремизма@цдтмн.орг, и на тај начин дати допринос борби против насилног екстремизма.

Различити облици насилног екстремизма и радикализације који воде ка тероризму глобалне су појаве, и иако се Црна Гора налази у групи земаља у којима је овај проблем мање изражен, ови феномени нијесу непознати. Зато се овом питању мора посветити посебна пажња, нарочито имајући у виду Уставно опредјељење Црне Горе као грађанске државе и друштва у коме је забрањено подстицање мржње, дискриминације или стигматизације по било ком основу.

По узору на Мрежу ЕУ за подизање свијести о радикализацији, Платформа представља почетак формирања националне Мреже за освјешћивање о радикализацији (РАН) мреже, коју ће основати и координисати државни органи, а у којој ће бити мјеста и за остале сегменте друштва.

Такође, Платформа ће бити полазна основа за израду нове Стратегије за сузбијање насилног екстремизма.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?