Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Развој Црне Горе усмјерен ка смањењу нивоа емисија гасова са ефектом стаклене баште

Објављено: 05.12.2018. 20:02 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

„Црна Гора планира да свој даљи развој и дугорочну будућност усмјери у погледу ниских нивоа емисија гасова са ефектом стаклене баште“, навео је Предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић на Сегменту на високом нивоу у оквиру 24. Конференције држава уговорница Оквирне конвенције УН о климатским промјенама (ЦОП24). Ђукановић је нагласио да је то у складу са Национално утврђеним доприносом Црне Горе, који је изражен у износу од 30% смањења емисија до 2030. године, у односу на базну 1990. годину.

Конференција се одржава од 2. до 14. децембра у Катовицама, у Пољској, а обухвата и 24. засиједање страна уговорница (ЦОП 24) Оквирне конвенције УН о промјени климе (УНФЦЦЦ); 14. засиједање страна уговорница Кјото Протокола (ЦМП 14); трећи дио првог засиједања страна уговорница Париског споразума (ЦМА 1.3); 49. сједницу Помоћног органа Конвенције за науку и технологију (СБСТА 49); 49. засиједање Помоћног органа Конвенције за имплементацију (СБИ 49); седми дио прве сједнице Ад хоц радне групе за Париски споразум (АПА 1.7), као и Сегмент Конференције на високом нивоу.

Представници Министарства одрживог развоја и туризма ће 11. децембра учествовати на Таланоа дијалогу, на министарском нивоу. На овом догађаају говориће се о краткорочним и дугорочним визијама за борбу против климатских промјена, повећању амбициозности на коју позива Париски споразум, унапређењу Национално утврђених доприноса, оснаживању заинтересованих страна, усмеравању на различите активности на секторском и националном нивоу, технолошким баријерама и начинима њиховог превазилажења.

Такође, даљи рад се одвија кроз бројна пленарна засиједања, а очекивања од ЦОП-а 24. крећу се правцу завршетка Програма рада Париског споразума, уз усвајање Декларације о солидарности и правичној транзицији, Декларације о шумама и Декларације о електромобилности.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?