Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Razvoj Crne Gore usmjeren ka smanjenju nivoa emisija gasova sa efektom staklene bašte

Objavljeno: 05.12.2018. 20:02 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

„Crna Gora planira da svoj dalji razvoj i dugoročnu budućnost usmjeri u pogledu niskih nivoa emisija gasova sa efektom staklene bašte“, naveo je Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović na Segmentu na visokom nivou u okviru 24. Konferencije država ugovornica Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama (COP24). Đukanović je naglasio da je to u skladu sa Nacionalno utvrđenim doprinosom Crne Gore, koji je izražen u iznosu od 30% smanjenja emisija do 2030. godine, u odnosu na baznu 1990. godinu.

Konferencija se održava od 2. do 14. decembra u Katovicama, u Poljskoj, a obuhvata i 24. zasijedanje strana ugovornica (COP 24) Okvirne konvencije UN o promjeni klime (UNFCCC); 14. zasijedanje strana ugovornica Kjoto Protokola (CMP 14); treći dio prvog zasijedanja strana ugovornica Pariskog sporazuma (CMA 1.3); 49. sjednicu Pomoćnog organa Konvencije za nauku i tehnologiju (SBSTA 49); 49. zasijedanje Pomoćnog organa Konvencije za implementaciju (SBI 49); sedmi dio prve sjednice Ad hoc radne grupe za Pariski sporazum (APA 1.7), kao i Segment Konferencije na visokom nivou.

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma će 11. decembra učestvovati na Talanoa dijalogu, na ministarskom nivou. Na ovom događaaju govoriće se o kratkoročnim i dugoročnim vizijama za borbu protiv klimatskih promjena, povećanju ambicioznosti na koju poziva Pariski sporazum, unapređenju Nacionalno utvrđenih doprinosa, osnaživanju zainteresovanih strana, usmeravanju na različite aktivnosti na sektorskom i nacionalnom nivou, tehnološkim barijerama i načinima njihovog prevazilaženja.

Takođe, dalji rad se odvija kroz brojna plenarna zasijedanja, a očekivanja od COP-a 24. kreću se pravcu završetka Programa rada Pariskog sporazuma, uz usvajanje Deklaracije o solidarnosti i pravičnoj tranziciji, Deklaracije o šumama i Deklaracije o elektromobilnosti.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?