Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

СПО поднијело кривичне пријаве против 174 физичких и правних лица због прања новца у износу већем од пола милијарде еура

Објављено: 05.12.2018. 21:38 Аутор: Управа полиције
Управа полиције – Специјално полицијско одјељење је, у координацији са Специјалним државним тужилаштвом, реализовала предмет „Бета“ током чијег је вишемјесечног спровођења откривено прање новца у износу већем од пола милијарде еура. Кривичне пријаве Специјалном државном тужилаштву поднијете су против укупно 79 физичких и 95 правних лица, због основане сумње да су, у периоду од почетка 2011. до новембра 2018. године, као чланови криминалне организације, ради стицања незаконите добити, на подручју Црне Горе починила кривична дјела прање новца.

Наиме, поступајући по налогу Специјалног државног тужилаштва полицијски инспектори су у поступку извиђаја утврдили да су осумњичена правна лица отворила рачуне код „Атлас банке“ АД Подгорица и да су овлашћена лица, како се сумња, коришћењем система „Е-цоммерце“ вршила прање новца преко тих рачуна и већину средстава трансферисала даље својим оснивачима – нерезидентним правним лицима, на рачуне у Црној Гори, у земљи поријекла и у „офф схоре“ дестинацијама. Преко наведених рачуна трансферисано је око 550.000.000 еура за које се основано сумња да потичу из нелегалних дјелатности.

Осумњичена физичка и правна лица су и физичка лица из Црне Горе и из других држава као и правна лица из Црне Горе и она која су основана у иностранству. Међу осумњиченим лицима су и шест садашњих и бивших запослених у Атлас банци, на менаџерским или оперативним позицијама, као и три резидентна лица, а ових девет лица се конкретно сумњиче да су починила кривично дјело прање новца путем помагања.

Полицијско – тужилачке активности у овом предмету се настављају.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?