Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ивановић са генерал-мајором Франком: Аустрија је уз Црну Гору и на њеном европском путу

Објављено: 06.12.2018. 15:26 Аутор: мод
Генерални директор Директората за политику одбране, мр Ивица Ивановић, састао се данас у Подгорици са генералним директором за политику одбране Министарства одбране Републике Аустрије, генерал-мајором Јоханом Франком.

Ивановић је апострофирао да су након пуноправног чланства у НАТО, европске интеграције други спољно-политички приоритет Црне Горе, те да наша земља предано и посвећено спроводи реформе које се тичу достизања неопходних стандарда, у циљу што скорије интеграције у Европску унију. Он је нагласио значај динамичног политичког дијалога са Аустријом, и у том контексту честитао колеги на успјешном предсједавању Аустрије Савјетом Европске уније. Ивановић се захвалио на активној подршци Републике Аустрије Црној Гори и Западном Балкану, у прогресивном усвајању европског система вриједности. 

“Веома је важна улога Европске уније и НАТО у одржавању мира и стабилности у овом дијелу Европе. Западни Балкан мора наставити да шаље снажан и јасан сигнал европској заједници о својој одлучности да буде неодвојиви дио безбједносно стабилне и економски просперитетне заједнице” истакао је Ивановић.

Осврћући се на билатералну одбрамбену сарадњу Црне Горе и Аустрије, он је нагласио значај обука и размјене искустава из области планинског ратовања и закључио да ће Мултинационална вјежба „Заједнички изазов 2019“, представљати додатни импулс досадашњој одбрамбеној сарадњи. Он је посебно истакао важност формирања Регионалног центра за обуку планинског ратовања на територији Црне Горе, чије капацитете ће користити и друге земље из региона. Ивановић је нагласио и да ће будуће школовање црногорских кадета на аустријској војној академији додатно ојачати свеобухватну сарадњу двије земље, те проширити број земаља са којима Црна Гора сарађује на овом плану. 

Генерал Франк је истакао да је Црна Гора препозната као кредибилан партнер међународне заједнице. Он је казао да ће Аустрија наставити да подржава Црну Гору и њене напоре на путу европских интеграција.

“Вјерујем да је политика проширења на Западни Балкан важан дио визије европске будућности. Аустрија је спремна на наставак пружања подршке унапређењу цјелокупног одбрамбеног сектора Црне Горе, кроз заједничке обуке и вјежбе. Стабилност региона Западног Балкана је од изузетног значаја за Европу у цјелости, и једино се заједничким напорима можемо суочити са савременим безбједносним изазовима који угрожавају вриједности наших друштава, као што је мигрантска криза”, казао је Франк. Он је подвукао одговоран приступ наше земље по питању управљања миграцијама. 

Саговорници су потврдили посвећеност интензивирању сарадње два министарства на највишем и експертском нивоу, кроз имплементацију билатералних и мултилатералних пројеката од обостраног значаја, те изразили увјерење да ће предстојећи билатерални сусрет министара одбране у току 2019. године дати додатан подстријек развоју одбрамбене сарадње Црне Горе и Аустрије.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?