Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Полиција поднијела кривичне пријаве против пет лица због утаје пореза и доприноса и фалсификовања исправа

Објављено: 06.12.2018. 21:31 Аутор: Управа полиције
Службеници Управе полиције МУП-а – Сектора криминалистичке полиције Одсјек за сузбијање привредног криминалитета су лишили слободе М.Ђ. (26) из Републике Албаније са привременим боравком и на раду у Црној Гори, због постојања основане сумње да починио кривично дјело утаја пореза и доприноса. Он је ово кривично дјело починио као одговорно лице привредног друштва „Еверест Монтенегро“ д.о.о из Подгорице, тако што је, како се сумња, избјегао плаћање пореза и доприноса. Он је, сумња се, пласирао робу на сивом тржишту у периоду од 01.01.2017. до 27.04.2018. године, у износу од 380.942,64 еура и тај начин утајио порез на додатну вриједност у износу од 79.998 еура и истовремено избјегао плаћање пореза на добит за 2017. годину у износу 26.973,32 еура. М.Г. је на овај начин, како се сумња, причинио материјалну штету Буџету Црне Горе у износу од 106.971,32 еура.

Надаље, службеници Одсјека су надлежном тужиоцу у Бару поднијели кривичну пријаву у редовном поступку против Н.Б. (53) из Републике Србије са привременим боравком у Црној Гори, због постојања основане сумње да је починио кривично дјело утаја пореза и доприноса. Он је ово кривично дјело, сумња се, починио као овлашћено лице у предузећу "Приморка Груоп" д.о.о из Бара у периоду од 01.04.2013. године до 31.12.2013. године. Н.Б. је, како се сумња, вршио исплате нето зарада запосленим за које надлежном пореском органу није поднио пријаве за пореске дажбине и пореза и доприноса на лична примања запослених. За период од априла до децембра 2013. године, Н.Б. није, сумња се, пријавио доприносе у износу од 119.101,82 еура.

Службеници Одсјека за борбу против организованог криминала и корупције су у садејству са службеницима Одсјека за сузбијање привредног крминалитета, спроводећи активности у склопу акције „Књижица“, надлежном тужилаштву у Подгорици поднијели кривичну пријаву у редовном поступку против П.Д. и Ш.Д. из Подгорице, због постојања основне сумње да су починили кривично дјело фалсификовање исправе. Они су у својствима запослених лица у једном привредном друштву у Подгорици, како се сумња, незаконито прибавили лажне санитарне књижице које гласе на њихова имена. Претходно инспекцијским прегледом санитарни инспектор је констатовао да ова лице не посједују санитарне књижице. Власник објекта је потом уложио жалбу на записник и доставио копије санитарних књижица за које се посумњало да су фалсификоване. Санитарне књижице су одузете и достављене службеницима Управи полиције. Овлашћени полицијски службеници су у сарадњи са Управом за инспекцијске послове и надлежним државним органом који се издавалац санитарних књижица утврдили да су санитарне књижице фалсификоване.

Такође, службеници Одсјека за сузбијање привредног крминалитета су државном тужиоцу у ОДТ у Рожајама поднијели кривичну пријаву против Г.М. (65) Републике Србије, због постојања основане сумње да је починила кривично дјело фалсификовање исправе у стицају са кривичним дјелом навођење на овјеравање неистинитог садржаја. Она је, како се сумња, сачинила фалсификовану личну карту на име З.Л, која је посједовала земљишну парцелу, а која је преминула 2005. године. Г.М. је сумња се, на основу ових фалсификованих докумената, лажно се представљајући као З.Л, довела у заблуду нотара у нашој земљи који је издао овлашћење којим овлашћује треће лице – Н.И. из Краљева, да у њено име и за њен рачун прода неопокретност која се налази на Косову а која је била у власништву З.Л. Ово треће лице је, на основу овјереног пуномоћја, како се сумња, продало непокретност за износ од 50.000 еура лицу са Косова а добијени новац, осим провизије, је исплатио Г.М. Поступање по пријави наследника покојне З.Л, Р.М, је у току и у Републици Србији.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?