Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црној Гори још 68,6 милиона еура из ЕУ фондова за инфраструктурне пројекте

Објављено: 07.12.2018. 16:00 Аутор: КЕИ
Црној Гори је додијељено додатних 68,6 милиона еура бесповратне подршке Европске уније и билатералних донатора Западнобалканског инвестиционог оквира за спровођење четири инвестициона пројекта из области саобраћаја и животне средине и припрему пројектне документације за два нова пројекта.

Додатна средства одобрена су на деветнаестом састанку Управног одобра Западнобалканског инвестиционог оквира, који је одржан у Луксембургу, у организацији Европске комисије и Европске инвестиционе банке.

Додатна бесповратна средства су одобрена кроз четврти позив за инвестиционе пројекте и двадесети позив за припрему пројеката, а у контексту финансијске подршке коју ЕУ и билатерални донатори овог инструмента пружају у оквиру Берлинског процеса.

За изградњу приоритетног дијела обилазнице око Будве у оквиру трасе приморске варијанте Јадранско-јонског аутопута ЕУ ће издвојити 42,1 милион еура за радове, чија ће укупна вриједност премашити 188 милиона еура. Изградњом приоритетног дијела обилазнице значајно ће бити унапријеђен путни саобраћај у овом дијелу приморја и ријешен проблем саобраћајних гужви у центру Будве, посебно током љетњих мјесеци.

Поред улагања у путни саобраћај, ЕУ је одобрила додјелу 16,3 милиона еура бесповратне подршке за развој жељезничког саобраћаја, којима ће бити финансиран дио пројекта вриједног 40 милиона еура. Поред реконструкције челичних мостова и дионице жељезничке пруге Лутово-Биоче, пројектом је предвиђена набавка три нова воза за путнички саобраћај, чиме ће се значајно унаприједити сигурност, ефикасност и удобност ове врсте саобраћаја за грађане. Саставни дио пројекта је и реконструкција радионица и депоа за одржавање возова у Бару и Никшићу и набавка нове опреме за ову сврху.

KEI

Поред инвестиционих пројеката у области саобраћаја, одобрено је 7,7 милиона еура бесповратне подршке билатералних донатора овог инструмента за јачање инфраструктуре у области заштите животне средине. Износом од 4,7 милиона еура биће финасирана изградња канализационе мреже у Рисну и Перасту, чиме ће бити ријешено питање прикупљања отпадних вода у овим приморским мјестима, што ће утицати на побољшање квалитета воде за купање у Бококоторском заливу. За пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода у Бијелом Пољу додијељено је 3 милиона еура, што чини готово половину неопходних средстава за рјешавање питања третмана отпадних вода у најврећој општини на сјеверу Црне Горе. Подршка пројектима у области животне средине у складу је с опредијељењем ЕУ да дугорочно подржи напоре Црне Горе усмјерене на унапређење система заштите животне средине.

Када је у питању финансијска подршка за припрему пројеката, одобрено је 1,3 милиона еура за припрему потребне документације за реконструкцију жељезничке пруге на дионици од Подгорице до границе с Албанијом и 1,2 милиона еуа за припрему пројекта изградње новог затвора у Мојковцу.

„С обзиром на то да се средства додијељују кроз позиве који су отворени за све државе Западног Балкана, чињеница да је Црној Гори ове године додијељено највише средстава потврђује способност Владе и администрације да на адекватан начин планира улагања и инфраструктуру и припеми пројекте у сакладу са захтјевима и правилима ЕУ“, рекла је замјеница главног преговарача – националана ИПА координаторка Ивана Глишевић Ђуровић.

Она је нагласила је да ће Влада наставити с посвећеним радом кад је у питању планирање инвестиција у инфраструктуру, на линији опредјелјенја да су управо инфраструктурни пројекти међу главним пиоритетима Владе. „Увјерена сам да ће спровођење ових пројеката бити од изузетног значаја за свакодневни живот грађана, али и за интензивирање економског раста и развоја кроз унапређење саобраћајне повезаности и стварање предуслова за развој туризма кроз побољшања у области заштите животне средине“, поручила је Глишевић Ђуровић.

На маргинама састанка замјеница генералног дирекотора за сусједство и преговоре о проширењу Катарина Матернова је током разговора с Иваном Глишевић Ђуровић честитала на одобреним пројектима и исказала спремност за наставак успјешне сарадње.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?