Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејановић у Истанбулу: Црна Гора ће наставити да јача отпорност друштва на појаве насилног екстремизма и радикализације

Објављено: 07.12.2018. 16:36 Аутор: МУП
Влада Црна Гора је посвећена стварању функционалног и одрживог система превенције насилног екстермизма и радикализације која води ка тероризму, и у том циљу спроводи активности на националном и локалном нивоу, уз укљученост свих друштвених актера, поручио је државни секретар у МУП-у и национални координатор – руководилац међуресорског Оперативног тима за имплементацију Акционог плана за спровођење Стратегије сузбијања насилног екстремизма Драган Пејановић на ВИ састанку групе Савјета за регионалну сарадњу националних контакт тачака за превенцију и сузбијање насилног екстремизма у Југоисточној Европи који се одржава у Истанбулу.

Црна Гора је у групи мање потенцијално угрожених земаља, саопштио је државни секретар Пејановић, али различити облици радикализације и насилног екстремизма нијесу непознати црногорском друштву, те се посебна пажња у континуитету посвећује овој теми, нарочито имајући у виду опредељење наше земље да очува мултиетнички, мултинационални и мултивјерски склад и спријечи сваки вид стигматизације и дискриминације.

Поред Министарства унутрашњих послова и других органа сектора безбједности, који у оквиру редовних активности и учешћем у регионалним и међународним иницијативама доприносе сузбијању насилног екстремизма и радикализације, од изузетног значаја је и рад других друштвених субјеката у Црној Гори, који кроз међусобну координацију и конкретне пројекте доприносе јачању отпорности друштва на ове феномене, навео је државни секретар Пејановић.

MUPУ том смислу, информисао је о активностима које спроводе Министарство пољопривреде, економије, спорта, здравства, просвјете, рада и социјалног старања и други ресори, и изразио задовољство доприносом који на овом плану дају цивилни сектор и локалне заједнице. Према његовим ријечима, млади су најрањивија група у односу на појаве насилног екстремизма и радикализације, те су многи програми у Црној Гори посвећени управо њима, како кроз систем образовања, тако и кроз различите иницијативе усмјерене на њихово запошљавање и друштвени ангажман.

Уколико на вријеме препознамо узроке и покретаче ових појава смањићемо потенцијалне ризике, навео је Пејановић, додајући да ће будуће активности бити усмјерене на адекватно разумијевање покретача радикализације, јачање постојећих и осмишљавање нових механизама за координацију међу одговорним институцијама и изразио очекивање да ће се наставити квалитетна регионална сарадња.

Шести састанкак групе Савјета за регионалну сарадњу националних контакт тачака за превенцију и сузбијање насилног екстремизма у Југоисточној Европи одржава се у оквиру конференције за координацију борбе против тероризма и спречавања и сузбијања насилног екстремизма коју су организовали Савјет за регионалну сарадњу (РЦЦ), у сарадњи са Владом Турске и системом Интегрисаног управљања унутрашњом безбедношћу (ИИСГ) на Западном Балкану. Поред поменутих тема било је дискусије и о сајбер безбедности и радикализацији на интернету и спречавању илегалног поседовања и злоупотребе малокалибарског оружја и лаког наоружања (САЛW).

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?