Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић отворио Салон архитектуре

Објављено: 07.12.2018. 18:33 Аутор: МКУ

Министар културе Александар Богдановић отворио је синоћ Салон архитектуре у Подгорици.

Отварајући Салон министар Богдановић је истакао: “Један од начина којима се данас презентују архитектонске идеје и пројекти, управо су салони архитектуре. То јесте форма кроз коју се може остварити увид, како у готова рјешења и реализоване пројекте тако и у сам ток преовлађујућих идеја и естетика рецентне архитектонске сцене.

За Подгорицу и Црну Гору оваква манифестација има посебну важност, јер убрзани прогрес нашег друштва наметнуо је бројне изазове, од којих су неки од најбитнијих они који се тичу садржаја, функционалности и организованости простора у ком живимо, али и естетике која ће обиљежавати тај простор. Сложићемо се да нам је остављено једно сложено архитектонско насљеђе, које тражи посебан однос у заштити и валоризацији, и које, по природи ствари, представља референцијално упориште за онај пожељни оквир савремених архитектонских пракси, у ком би требало да се одвија дијалог између традиције и савремености“.

Министар Богдановић је говорећи о институционалној подршци навео: “Нагласио бих да ће Министарство културе увијек давати подршку оваквим акцијама у којима се потврђује струка, јер, још једном бих подсјетио, брзина развоја и потребе савремене Црне Горе морају бити усклађени са њеним изузетним природним амбијентом и комплексним архитектонским насљеђем.

Њиховим нарушавањем нарушили бисмо и сопствени културни и идентитетски хабитус. У спречавању тога, манифестације као што је Салон архитектуре могу много тога да ураде, јер то јесу догађаји на којима се презентују најбоље идеје рецентне црногорске архитектуре, чиме се отвара и онај неопходни простор за проблематизацију, преиспитивање и полемике, што подиже динамику и одговорност не само архитектонске већ и цјелокупне културне сцене Црне Горе. Управо се на тај начин ствара амбијент за изналажење најбољих рјешења нашег будућег архитектонског развоја“.

На свечаности је поред министра Богдановића говорио и предсједник Савеза архитеката Црне Горе Филип Алексић.

Трећи црногорски Салон одржава се под слоганом „Параархитектура“ у простору некадашњег Титеxа.

Црногорска публика ће бити у прилици да испрати 74. остварења, подијељена у седам категорија, и то: Реализације, Пројекти, Ентеријери, Истраживање и експеримент, Публикације, Конкурсни радови и Студентски радови.

Организатор овогодишњег Салона је Савез архитеката Црне Горе, док су покровитељи Министарство културе, Министарство одрживог развоја и туризма и Главни град.

Pokrenite
Фото галерија

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?