Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Новом Уредбом о организацији и начину рада државне управе смањен број органа

Објављено: 07.12.2018. 21:50 Аутор: МЈУ

MJU

Новом Уредбом о организацији и начину рада државне управе, у складу са Законом о државној управи, утврђује се нова организација министарстава и органа управе, управне области за које се оснивају и друга питања од значаја за организацију и рад државне управе. 

За разлику од важеће организације државне управе која је поред 17 министарстава, имала 35 органа управе, и то 20 органа управе у саставу и 15 самосталних органа управе по новој Уредби о организацији државне управе у систему ћемо имати 17 министарстава и 29 органе управе над којима се врши надзор. 

Нова организација осим што је рационалнија и има мањи број органа, треба да допринесе ефикасности рада и дјеловања, и обезбиједи висок ниво квалитета у пружању услуга, јер почива на јасним критеријумима и линијама одговорности. 

За разлику од досадашњих органа у саставу, орган управе по новом концепту организације има пуну управљачку и професионалну аутономију, али за свој рад и остварене резултате одговора ресорном министру који има јака овлашћења у смислу стратешког усмјеравања, управљања и надзора.

Руководећи се потребама рационализације уз сагледавање законом утврђених критеријума, због природе послова или мањег обима посла, новом Уредбом су укинути поједини органи, а послови преузети од стране ресорног министарства, док је у једном случају дошло до спајања два органа.

Укупно посматрано од наредне године ћемо у систему државне управе имати 6 органа мање у односу на постојеће стање, што ће допринијети остварењу стратешких циљева Владе и мјерама на плану оптимизације. 

Након што је Скупштина недавно усвојила Закон о државној управи створени су услови за реорганизацију државне управе, што представља једну од кључних активности реформе јавне, уз оптимизацију јавне управе. Све ове активности треба да допринесу стварању модерне, рационалне и ефикасне јавне управе, али и смањењу трошкова јавне управе. 

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?