Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Проглашен добитник награде Петар Лубарда за 2018.годину

Објављено: 09.12.2018. 01:01 Аутор: МКУ
Ликовна умјетница, Милка Делибашић, добитница је државне награде „Петар Лубарда“ за 2018. годину, за дјело под називом „Статичност унутар пролазности времена“, из 2017.године.

Одлуку је донио Жири, који је радио у саставу: предсједник Александар Чиликов, историчар умјетности и чланови: Филип Јанковић, ликовни умјетник, Светлана Рацановић, историчарка умјетности, Јелена Томашевић, ликовна умјетница и Алдемар Ибрахимовић, ликовни умјетник.

Жири је одлуку донио већином гласова, након увида у селекцију радова 34 црногорска умјетника, који су заступљени на овогодишњем Салону “Петар Лубарда”, према селекцији историчарке умјетности Петрице Дулетић.

У образложењу одлуке, стручни жири наводи: “Међу неколико издвојених радова у овом избору од 34 умјетника, жири је одлучио да додијели награду умјетници Милки Делибашић и њеном раду "Статичност унутар пролазности времена". Чланови жирија су мишљења да овај рад посједује и промовише умјетничке квалитете недовољно афирмисане у активној црногорској умјетничкој пракси, а којима се иста може уписивати у савремени интернационални умјетнички контекст. Иствремено, награда Петар Лубарда се по први пут у њеној историји додјељује умјетници и то умјетници млађе генерације и раду који није изведен у неком од класичних умјетничких медија. Овим радом се у црногорској ликовној култури и актуализује овдје увелико запостављан или недовољно истраживан медиј видеа и тема нагог тијела у умјетности.

Такође, овим избором се награда која носи име Петра Лубарде ослобађа од "обавезе" форсирања квалитета монументалног, епског, хероичног, „мушки“ одлучног те (п)одржавања култног статуса сликарства и, једнако, дистанцира од пракси инертног упризорења и моделовања тзв. индивидуалних поетика, тзв. локалних специфичности или осјећаја националне самобитности.

Видео инсталацију „Статичност унутар пролазности времена“ чине три симултане видео пројекције. Оне манифестују и зналачко и суптилно синхронизовање медија и идеје гдје блуровање слике ствара атмосферични сфумато преводећи слику у фантазматски призор лишен диктата дескриптивног, наративног, симболичког, алузивног, читљивог”.

Награда ће бити уручена 14. 12. 2018. године на Цетињу. у 12 х, приликом отварања изложбе Салон “Петар Лубарда” у Црногорској галерији умјетности „Миодраг Дадо Ђурић“, а уручиће је предсједник Владе, господин Душко Марковић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?