Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Београд: Међународни дан људских права у знаку јачања родне равноправности

Објављено: 10.12.2018. 17:57 Аутор: Министарство за људска и мањинска права
MMPУлога жене у свим областима јавног и друштвеног живота препозната је, подржана и настоје се створити могућности да јој се улога, која јој са пуним правом припада и омогући, поручио је министар Мехмед Зенка на регионалној конференцији о институционалним механизмима за родну равноправност.

О највећим изазовима и начинима њиховог рјешавања у поменутој области разговарано је на данашњој конференцији “Развој родне равноправности кроз регионалну сарадњу” у Београду. Догађају присуствују високи званичници влада земаља региона, али и нордијских земаља који представљају своја искуства и експертизу у вези са родном равноправношћу.

Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања у сарадњи са УН WОМЕН-ом и Нордијским земљама иницирало је одржавање ове конференције у циљу размјене позитивних искустава на националном и регионалном нивоу у области јачања институционалних механизама за родну равноправност.MMP Учесницима/ама су, такође, презентована искуства нордијских земаља у предметној области.

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка представљајући учинак и намјере националне политике Црне Горе у области остваривања политике једнаких могућности, истакао је да је мисија Црне Горе да обезбједи родну равноправност, на начин што ће осигурати реализацију родно осјетљивих политика на централном и локалном нивоу.

Законодавни оквир у области родне равноправности је иновиран и усклађен са европским стандардима, рекао је Зенка, и додао да је циљ Закона о родној равноправности смањење дискриминације над женама, као и спровођење политике родне равноправности на свим нивоима.

MMPГоворећи о кључним приоритетима у овој области, који су исти за све земље у региону, а и шире, министар је нагласио позитивно искуство Црне Горе када је ријеч о сарадњи са цивилним сектором. Наиме, у 2018. години, Законом о буџету, Министарству за људска и мањиснка права опридијељено је 1.033, 000 еура за пројекте и програме невладиних организација у области заштите и унапријеђења људских и мањинских права и слобода.

Зенка је подсјетио на важност увезаности и успјешне сарадње свих актера у области унапријеђења и заштите људских права, борбе против дискриминације, те остваривања политике једнаких могућности. Велику подршку и добре сараднике имамо, како у међународним организацијама, тако и у лику и раду невладиних организација у земљи, рекао је министар.

Према министровим ријечима, Црна Гора је увелико одмакла у процесу приступања Европској унији, а успјех дугујемо сарадњи и преданом ангажману свих који учествујемо у остваривању заједничког циља.





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?