Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обиљежена 74. годишњица највеће поморске трагедије у црногорским водама, командант Томановић положио вијенац

Објављено: 10.12.2018. 21:25 Аутор: мод
У Доњој Ластви код Тивта је обиљежена је данас 74. годишњица потонућа пароброда “Цетиње”, највеће поморске трагедије која се догодила у водама Црне Горе.

Дана 10. децембра 1944. године, пловећи на релацији, Тиват - Ђеновићи, брод је на средини Тиватског залива наишао на подводну магнетну мину, коју су њемачки фашисти поставили за вријеме рата.

Том приликом је погинуло око 200 људи, становника Боке, а међу њима и 15 Италијана, припадника партизанске бригаде “Галибарди”.

Трагедију је преживјело само седморо путника и четворица чланова посаде.

Након комеморације, на мјесном гробљу у Доњој Ластви, са палубе моторног чамца Морнарице ВЦГ, ЧМ-33, положен је вијенац у море на позицији на којој је потонуо пароброд "Цетиње".

Испред Удружења бораца НОР-а и антифашиста Тивта и Морнарице Војске Црне Горе, вијенац су положили предсједник удружења господин Драгиша Ћосовић и командант МВЦГ, капетан бојног брода Веско Томановић.

mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?