Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Управа полиције значајно доприноси јачању полицијске сарадње земаља Југоисточне Европе

Објављено: 11.12.2018. 16:55 Аутор: УП
Директор Управе полиције Веселин Вељовић учествовао је на Генералној скупштини СЕПЦА-е (Асоцијација шефова полиција земаља Југоисточне Европе) која је одржана у Скопљу у Македонији, 10. и 11. децембра 2018. године. Тема Генералне скупштине била је улога СЕПЦА-е у пројектима финансираним из ЕУ фондова који су усмјерени на јачање регионалне полицијске сарадње. Директори полиција су разматрали и модалитете управљања и размјене информација међу државама чланицама, у цију јачања регионалних капацитета у борби против организованог криминала.

Директор Вељовић је у излагању на конференцији, у оквиру које је одржана Генерална скупштина СЕПЦА-е, оцијенио да црногорска Управа полиције значајно доприноси надоградњи сарадње земаља Западног Балкана, управо свјесна важности снажења дијалога и размјене информација на свим нивоима и сарадње у духу добросусједства, што представља најбољу препоруку за даљи напредак ка Европској унији.

Директор је додао да сматра да СЕПЦА треба да настави да буде кључни фактор координације, како би се са стратешког нивоа правовремено и свеобухватно препознале пријетње у области тероризма и организованог криминала у Југоисточној Европи и, сходно томе, дефинисало заједничко дјеловање и препознали међународни партнери који би нам били подршка у постизању заједничких циљева.

Директор је такође подржао даље активности СЕПЦА-е у изради стратешког документа уз помоћ Еуропола, који ће бити основа за планско дјеловање полицијских служби земаља чланица СЕПЦА-а, а који третира савремене и глобалне безбједносне изазове међу којима су и илегалне миграције, кријумчарење наркотика и других врста роба, трговина људима и прање новца.

Током конференције у Скопљу директор Вељовић је имао билатерални сусрет са директором Бироа за државну безбједност Македоније Сашом Тасевским на којем је оцијењено да црногорска и македонска полиција квалитетно сарађују и током којег су договорени конкретни модалитети за снажније заједничко дјеловање у сузбијању, спрјечавању и доказивању кривичних дјела почињених од стране оргранизованих криминалних група које дјелују у региону.

Директор Вељовић се састао и са директором Полиције Албаније Ардијем Велиуем а током сусрета су констатовали добру сарадњу граничних и криминалистичких служби, са посебним акцентом на рјешавање питања илегалних миграција, што је актуелни изазов и за полиције сусједних држава.

Директор Управе полиције Црне Горе Веселин Вељовић имао је састанак и са директором полиције Републике Српске Дарком Ћулумом на којем је договорен наставак професионалне сарадње а посебно у области размјене информација од важности за сузбијање свих видова прекограничног криминала.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?