Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Све јача културна сарадња између Црне Горе и Републике Турске

Објављено: 11.12.2018. 17:31 Аутор: МКУ

Министар културе Александар Богдановић примио је данас у опроштајну посјету амбасадора Републике Турске у Црној Гори Њ.Е.Серхата Галипа.

MKU

Приликом посјете министар Богдановић је оцијенио веома успјешном сарадњу коју су оствариле Црна Гора и Република Турска, на пољу културе, нагласивши потребу за даљим унапређењем традиционално добрих односа двије државе.

Министар је такође нагласио да је током недавног сусрета са министром културе и туризма Републике Турске Мехметом Нури Ерсојем договорено потписивање Споразума о културној сарадњи између двије државе, заједно са конкретним Програмом за имплементацију заједничких активности, те да је увјерен да ће новоименовани амбасадор Републике Турске снажно допринијети реализацији поменутих идеја.

Потписивање овог Споразума између Влада Црне Горе и Републике Турске у области културе, по ријечима министра Богдановића, допринијеће институционалној сарадњи у свим областима културно-умјетничког стваралаштва и заштите и очувања културне баштине, превасходно кроз процесе размјене знања и искустава културних стваралаца.

Амбасадор Галип је изразио задовољство због сарадње са Министарством културе, посебно наглашавајући значај развојних пројеката које је Агенције за међународну сарадњу и развој (ТИКА) спровела са црногорским институцијама, од којих су најзначајнији рестаурација Сахат куле у Подгорици и Али Пашиног хамама у Улцињу.

Саговорници су се сложили да је знање највреднији ресурс, те нагласили потребу за јачањем сарадње између црногорских и турских универзитета, на пољу едукације кадрова из различитих области, с акцентом на умјетничким програмима и факултетима.

Постигнут је висок степен усаглашености око постојања простора за даље унапређење сарадње, посебно у области креативних индустрија, имајући у виду пројекте Министарства културе за стварање креативних хабова у Котору и Бару, који ће представљати простор за размјену искустава између умјетника различитих профила, али и све значајније области друштвеног дјеловања какав је културни туризам.

Министар Богдановић и амбасадор Галип изразили су задовољство у погледу заједничких идеја и циљева у области културе које воде ка снажењу билатералне сарадње наших земаља.




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?