Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан почетни састанак за пројекат “Унапређење пословног амбијента и конкурентности приватног сектора у Црној Гори”

Објављено: 11.12.2018. 18:15 Аутор: министарство финансија
11. децембра 2018. године, у просторијама Министарства финансија, Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи, одржан је почетни састанак за пројекат “Унапређење пословног амбијента и конкурентности приватног сектора у Црној Гори”. Пројекат је финансиран из Годишњег акционог програма ИПА-е за 2014. годину за Црну Гору (ЦАП 2014) у оквиру инструмента претприступне подршке (ИПА ИИ) и трајаће 24 мјесеца, односно до новембра 2020. године. 

Свеобухватни циљ пројекта је даље јачање пословног амбијента и конкурентности приватног сектора у Црној Гори, путем унапређења административних капацитета и оквира за координацију, планирање и спровођење активности у сектору конкурентности и иновација, те циљану подршку за истраживање, иновације и развој. 

Пројекат ће обухватити спровођење сљедећих активности:

1. Развој стратешког и оперативног оквира за спровођење политика у области унапређења конкурентности и иновација;  

2. Јачање институционалних, техничких и административних капацитета за спровођење политика у области конкурентности и иновација, укључујући и активности које имају за циљ побољшање капацитета малих и средњих предузећа за истраживање и иновације; 

3. Јачање конкуретности и иновативности кластера и пословних субјеката, побољшање пословања, продуктивности и профитабилности. 

Главни корисници пројекта су Министарство економије, Министарство финансија, Министарство науке, Министарство туризма и одрживог развоја, Дирекција за развој малих и средњих предузећа и Агенција за промоцију страних инвестиција. Остали корисници пројекта ће бити мала и средња предузећа, кластери, Привредна комора Црне Горе, Технополис, и остале приватне/јавне организације из сектора конкурентности и иновација. 

Уговор за реализацију пројекта потписан је са Еxпертисе Франце, у партнерству са Бусинесс Франце и Бпифранце Финанцемент из Француске. Укупна вриједност уговора је 1.660.000,00 ЕУР, од чега финансирање ЕУ чини 90% а национално кофинансирање 10%. Пројекат ће бити имплементиран путем индиректног управљања средствима ЕУ у Црној Гори, гдје је Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи Министарства финансија уговорно тијело. 

Почетном састанку су присуствовали представници Министарства финансија, Министарства економије, Канцеларије за европске интеграције, као и представници Делегације ЕУ у Црној Гори. Током прве експертске мисије, која је организована у периоду 10-14. децембра 2018. године, експерти ће одржати низ састанака са корисничким институцијама, у циљу спровођења анализе тренутног стања, идентификовања потреба за подршком и припреме детаљног плана реализације пројектних активности. 


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?