Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан округли сто у оквиру јавне расправе о Нацрту Закона о заштити климе

Објављено: 11.12.2018. 20:20 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Округли сто на коме је представљен Нацрт Закона о заштити климе одржан је у Министарству одрживог развоја и туризма у уторак, 11. децембра.

У уводном обраћању, руководитељка Дирекције за климатске промјене, Марина Спахић, напоменула је да је Црна Гора, као потписница Оквирне конвенције УН о климатским промјенама (УНФЦЦЦ) у обавези да извршава обавезе утврђене овим прописима, као и обавезе које произилазе из правне тековине ЕУ у области климатских промјена. Спахић је нагласила да се у претходном периоду константно радило у овој области, а постављени су темељи за вођење политике на националном нивоу. Ту се прије свега мисли на Националну стратегију у области климатских промјена до 2030. године, коју је Влада Црне Горе усвојила у децембру 2015. године и ратификацију Париског споразума 11. октобра 2017. године.

Спахић је истакла да се осим на овим активностима, а у складу са преузетим обавезама, радило на транспозицији и хармонизацији правне тековине ЕУ у наш национални систем, у складу са НЕАС-ом. Тако је кроз Нацрт Закона о заштити климе хармонизован велики дио правне тековине ЕУ у области климатских промјена, док ће се потпуна усклађеност постићи доношењем планираних подзаконских аката. Такође, Нацртом се уређује систем политика и мјера, стратегија и других механизама који доприносе нискокарбонском развоју и развоју отпорном на климатске промјене, извјештавање, успостављање система ГХГ, заштита озонског омотача, итд.

Јелена Бан, савјетница у Дирекцији за климатске промјене информисала је присутне о циљевима који су узети у обзир током припреме Нацрта. Такође, представила је дјелове Нацрта којима се уређују поједина питања из области климатских промјена. Напоменула је да је током израде Нацрта релаизовано неколико ТАИЕX мисија како би се и благовревремено упознали са процесима верификације, као и другим обавезама које ће донијети закон, а које су у складу са ЕУ легислативом.

Предвиђено је да јавна расправа о Нацрту Закона о заштити климе траје до 14. децембра, док је рок за усвајање Предлога закона на Влади ИИ квартал 2019. године.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?